Κοινωνία Τελευταία Νέα

Οδηγός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» από την EN – EN Θωμάς Ιωαννίδης: Οι 10 αναβαθμίσεις που επιδοτούνται έως 85%

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν ήδη οι Ξανθιώτες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Δείτε εδώ από την ΕΝ + ΕΝ Θωμάς Ιωαννίδης Γ. Κονδύλη 32 – Ξάνθη, Τηλ. 25410 65400 και κιν. 6932726272 όλες οι κατηγορίες επιδοτήσεων, με όλα τα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μπορεί να φτάσει το 85% του συνολικού κόστους των εργασιών και να καλύψει έως και 50.000 ευρώ.

Ποια ακίνητα μπορούν να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΝ, μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», πρέπει να:

 -Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1.

– Υφίσταται νόμιμα.

– Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).

– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τα ΠΕΑ που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της κατάταξης κατά 3 τουλάχιστον βαθμίδες.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ποιες παρεμβάσεις καλύπτει

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που καλύπτονται με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»:

1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

2. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης:

    -Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.

    -Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.

    -Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

4. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

1.Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.

Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering).

2. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.

3. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.

4. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:

   Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

   α) Εξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).

   β) Εξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).

   γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).

   Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκινούν στις 04.11.2020

Αν είστε στην Ξάνθη και σας ενδιαφέρει να εντάξετε στο νέο πρόγραμμα αναβάθμισης «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» την κατοικίας σας, και να επιδοτηθείτε με πάνω από 75% στην ανακαίνισή της, επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλάβουμε την σύνταξη του φακέλου σας και την υποβολή του για έγκριση. Σταύρος Καρυπίδης – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Τηλ. 6947267737 και 2541600699

Σχετικά Άρθρα