Ατζέντα Τελευταία Νέα

Κάλεσμα για απεργιακή προετοιμασία στην Ξάνθη

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις «ανατροπές του αιώνα» που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή. Οργανώνουμε ενιαίο απεργιακό μέτωπο όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοθετικό τερατούργημα στη Βουλή. Την ώρα που με ευθύνη της Κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή της εργατικής τάξης από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων ενάντια στην διασπορά του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες δομές υγείας, την ίδια ώρα προωθούνται μέτρα «εκσυγχρονισμού» της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση προωθεί :

· 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή με «αντάλλαγμα» αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας σε 6μηνη βάση μειώνοντας έτσι τον μέσο μισθό.

· Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, μονιμοποιώντας την εντατικοποίηση, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσεως. Αν η εντατικοποίηση σήμερα χτυπάει κόκκινο, σε μια σειρά βιομηχανικούς κλάδους και βιομηχανίες της περιοχής μας, στα SUPER MARKETS και τα couriers και delivery όπως βίωσαν οι εργαζόμενοι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με τον νέο νόμο οι εργοδότες θα ξεσαλώσουν.

Τέτοιες πρακτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων και μη, όπως βιώνουμε μέσα στο 2020 στην Ξάνθη στην βιομηχανία της ΕΛΒΙΖ, στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, στον επισιτισμό.

· Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, υπονομεύοντας περεταίρω την Κυριακή-Αργία για να «χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».  

 Ταυτόχρονα οι κυβέρνηση ποινικοποιεί περεταίρω τη συνδικαλιστική δράση για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Σε περίπτωση απεργίας «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%», δηλαδή στην απεργία να δουλεύουν οι μισοί εργαζόμενοι.

Χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων, με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη αναδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων αφού το Συνδικάτο «πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ’ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας…».

Διευκολύνει το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας αφού «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη»!

Επιβάλει το φακέλωμα όλων των μελών και των εκλεγμένων στα συνδικάτα αφού «καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», ενώ το «δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».

Δεν φθάνει, που ο πτωχευτικός νόμος, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πτωχεύσουν όποιον θέλουν και να χάνουν οι εργαζόμενοι τα σπίτια τους. Δεν φθάνει που περικόπτουν τις παροχές της εργατικής τάξης από τον ΟΑΕΔ, μειώνοντας τη χρηματοδότησή του στο ένα τρίτο. Δεν φτάνει που επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο». Θέλουν, επισημαίνει, «να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.

Τώρα να σημάνει συναγερμός. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Κάθε τίμιος εργάτης, κάθε τίμιος συνδικαλιστής να σηκώσει ανάστημα. Ο οργανωμένος λαός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να επιβάλει το δίκιο του.

Η προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε δυνάμεις ικανές να σμπαραλιάσουν τους νόμους τους θα συνεχιστεί ό,τι κι αν σκαρφιστούν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα τσιράκια τους μέσα στο ίδιο το κίνημα, που εδώ και μήνες δεν έβγαλαν άχνα για τις ανατροπές του αιώνα.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης να σπάσει την «καραντίνα» και το «σιωπητήριο» που επέβαλε στο εργατικό κίνημα του Νομού και στην λειτουργία των οργάνων του από την αρχή της πανδημίας και να πάρει απόφαση για Απεργία την ίδια ώρα που οι απεργιακές αποφάσεις κάθε μέρα που περνά, πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα να μη μείνει χώρος δουλειάς που να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους και τις επιτροπές αγώνα, να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, να μάθουν όλες και όλοι τί ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Να προετοιμαστεί μαζική, δυναμική απάντηση με Πανεργατική Απεργία παντού, σε εργοστάσια, γραφεία, ξενοδοχεία, γιαπιά, μαγαζιά.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα