Ατζέντα Τελευταία Νέα

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη μας και το μήνυμα της Κυριακής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 01-01-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Δευτέρα 02-11-2020 ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό  Ναό Ἁγίου Γεωργίου Κουτσοῦ.

Τρίτη 03-11-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου  Γεωργίου Πασχαλιᾶς.

ΤΟ  ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΟΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΑΓΙΟΙ»

Όταν ο Κύριος έστειλε τους μαθητές Του να κηρύξουν στα έθνη το Ευαγγέλιο, τους εφωδίασε με εξαιρετικά χαρίσματα και τους παρήγγειλε: «ασθενούντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς εγείρετε, δαιμόνια εκβάλλετε∙ δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Ο Χριστός προτρέπει τους Αποστόλους να κάνουν χρήση των χαρισμάτων με τα οποία τους εφοδίασε και ταυτόχρονα τους υπενθυμίζει ότι δωρεάν τα έλαβαν και δωρεάν πρέπει να τα μεταδώσουν. Οι Απόστολοι τήρησαν αυτή την εντολή του Χριστού, όπως και οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, που γιορτάζουμε σήμερα. Οι Άγιοι Ανάργυροι αξιώθηκαν από στον Κύριο να θεραπεύουν θαυματουργικά ασθένειες, σύμφωνα με την παραγγελία Του «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε», γι’ αυτό και η Εκκλησία τους έδωσε τον τίτλο του «Αναργύρου».

Σήμερα, σε μια εγωκεντρική εποχή που κυριαρχεί το συμφέρον, ο άνθρωπος δύσκολα κατανοεί τον λόγο του Ευαγγελίου «δωρεάν δότε». Όμως ο Α-πόστολος Παύλος μας ερωτά: Από όλα τα αγαθά που έχουμε ποιό είναι αυτό που δεν το λάβαμε από τον Θεό; Αν, λοιπόν, αναλογισθούμε τι έχουμε λάβει από τον Θεό, θα αναγνωρίσουμε αμέσως ότι το παν οφείλουμε σ’ Αυτόν. Όσα λάβαμε από τον Θεό δεν είναι ούτε τα μικρότερα χαρίσματα ούτε τα ελαχιστότατα αγαθά. Η ίδια η ύπαρξή μας, η ζωή μας, η φύση και τόσα άλλα αγαθά είναι βέβαιο ότι δεν προέρχονται από μας, αλλά είναι δωρεές του Θεού και εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο, παρά οι διαχειριστές των αγαθών Του.

Δεν πρέπει ο άνθρωπος να είναι φίλαυτος και να επιθυμεί μόνο να λαμβάνει. Είναι απαραίτητο και να μεταδίδει. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που να στερούνται των βασικών αγαθών και να μη βρι-σκεται κάποιος να τους συνδράμει, να μην υπάρχει κάποιος για να τους φροντίσει.

Γιατί ο Χριστιανός δεν ζει ως μονάδα, αλλά ως κοινωνία. Και κοινωνία σημαίνει να είμαστε όλοι κοινωνοί των διαφόρων αγαθών, να μεταδίδει τα χαρίσματά του ο ένας στον άλλον, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος: «το υμών περίσσευμα εις το εκείνων υστέρημα, ίνα και το εκείνων περίσσευμα γένηται εις το υμών υστέρημα, όπως γένηται ισότης». Η εορτή της μνήμης των Αγίων Αναργύρων αποβλέπει στο να εδραιωθεί στη συνείδηση του κάθε πιστού το φρόνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.   

Σχετικά Άρθρα