Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δικαστήριο ακύρωσε την απόλυση εργαζομένης που είχε διαγνωστεί με καρκίνο

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει για τη δικαστική ακύρωση εργαζόμενης – μέλους μας, η οποία απολύθηκε από τον εργοδότη, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με την υπ’αριθμ.1531/2020 απόφασή του, ακυρώνει την απόλυση, επιδικάζει μισθούς υπερημερίας ποσού 6.196€ και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης επιδικάζει το ποσό των 10.000€ ως χρηματική ικανοποίηση.

Η εργοδότρια εταιρεία, ενεργώντας κατά απόλυτα καταχρηστικό τρόπο προέβη «προληπτικά» στην απόλυση της εργαζόμενης μη περιμένοντας καν να μάθει την σοβαρότητα της κατάστασης, ποια ήταν η πρόγνωση για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της, αν και τι είδους θεραπεία απαιτούταν για την αντιμετώπιση του προβλήματος ή αν οι όποιες θεραπείες θα την εμπόδιζαν εν τέλει να παρέχει τις υπηρεσίες της, επηρεάζοντας έτσι και την ίδια την λειτουργία της σχέσης εργασίας που τους συνέδεε κοκ. Αντιθέτως, στο άκουσμα της επιβεβαιωμένης διάγνωσης, της ανακοίνωσαν και την απόλυσή της. Προφανώς, βέβαια, αυτή δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη εκείνη την στιγμή, αλλά αποφασίστηκε ταυτόχρονα με τη διάγνωση της παθήσεώς της. Όσο βεβαίως δεν υπήρχε οριστική διάγνωση η εργοδότρια εκμεταλλευόταν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της, ενώ όταν επισήμως διεγνώσθη το πρόβλημά της, προέβη στην απόλυσή της, μία απόλυση όμως προδήλως καταχρηστική και ως εκ τούτου άκυρη.

            Η απόφαση αυτή στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε εργοδότη που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς του ως αναλώσιμα προϊόντα ό,τι τέτοιου είδους συμπεριφορές θα βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.

Στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» (www.idiotikoi.gr) υποστηρίζουμε σθεναρά, συγκροτημένα και υπεύθυνα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν αφήνουμε κανέναν και καμία εργαζόμενη μόνη απέναντι στο πρόβλημα. Γι’ αυτό και χιλιάδες εργαζόμενοι μας εμπιστεύονται και εγγράφονται μαζικά στη συνδικαλιστική μας οργάνωση, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες (και προσεχώς τη μεγαλύτερη) πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Σχετικά Άρθρα