Κοινωνία Τελευταία Νέα

Βαριά απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή 38 καταδικασθέντες

Μόνο πέντε πρώην βουλευτές μένουν εκτός και συνολικά 12 άτομα πήραν αναστολή στην ποινή τους. Μέσα όσοι είχαν ποινές πάνω από 10 χρόνια, αλλά και άλλοι με 6 ή 7, ακόμα και 5. Ιστορική απόφαση με βαριά πολιτική και θεσμική σημασία. Η πρώτη στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη -μετά τον πόλεμο- για ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση.

Βαριά απόφαση καταδίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εξέδωσε μετά από 5,5 χρόνια το δικαστήριο, στέλνοντας στη φυλακή συνολικά 38 καταδικασθέντες, ανάμεσά τους την ηγετική πολιτική ομάδα της ΧΑ, επιχειρησιακά στελέχη της και όσους μετείχαν σε βαριές εγκληματικές πράξεις και βίαιες επιθέσεις.

Στη φυλακή οδηγούνται οι Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Μτθαιόπουλο και ο Γιώργος Γερμενής. Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών. Στη φυλακή επίσης οδηγείται και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που είχε καταδίκη σε κάθειρξη 10 χρόνων, αλλά και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές με καταδίκες 6 η 7 χρόνια καθώς τους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Οι μόνοι από τους 18 πρώην βουλευτές της ΧΑ που πήραν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους είναι οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας  Ελένη Ζαρούλια και Χρ. Κουκούτσης.

Επίσης στη φυλακή οδηγούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλα επώνυμα επιχειρησιακά στελέχη της ΧΑ με δράση στις περιοχές του Πειραιά, όπως Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής και Κων. Καζατζόγλου.

Συνολικά για τη δολοφονία Φύσσα στη φυλακή θα πάνε ο Γ.Ρουπακιάς και άλλοι δεκατρείς που μετείχαν στην επίθεση με τον ένα η τον άλλο τρόπο, καθώς και άλλοι που είχαν συμμετοχή σε διάφορες εγκληματικές πράξεις της ΧΑ.

Mε την απόφαση πήγαν στη φυλακή όχι μόνον όσοι είχαν βαριές καταδίκες από δέκα χρόνια και πάνω, αλλά και άλλοι με έξι ή επτά χρόνια, ορισμένοι ακόμα και με πέντε, κάτι που δεν συνηθίζεται στη δικαστηριακή πρακτική.

Προς τούτο η απόφαση δεν ήταν μόνον αντίθετη με την εισαγγελική τοποθέτηση, αλλά και με όλες τις προβλέψεις ή εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για χορήγηση αναστολής σε περισσότερους καταδικασθέντες.

Σχετικά Άρθρα