Κι όμως είναι η Ξάνθη Κοινωνία Τελευταία Νέα

Το πιο όμορφο μονοπάτι της Θράκης…είναι δίπλα στον Νέστο

Από τις “Αλλιώτικες προτάσεις”

Είναι απ’ τα πιο όμορφα μονοπάτια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Περνά δίπλα από γαλαρίες, μαιάνδρους, αμμουδιές και φυσικά….μπόλικο νερό. Το “μονοπάτι του Νέστου” ξεκινά απ’ τον χώρο αναψυχής Γαλάνης (Τοξότες) στα Στενά του Νέστου.

Εκεί μπορείτε να αφήσετε το όχημα σας, να πιείτε καφεδάκι ή (ακόμη καλύτερα) να προμηθευτείτε “σπιτικά” Ποντιακά πιροσκί απ’ τον φούρνο Τοξοτών. Το καλοκαίρι πολύς κόσμος κολυμπά και δροσίζεται στο ποτάμι.

Στη συνέχεια θα πάρετε το πέτρινο μονοπάτι και θα περπατήστε μέχρι όπου αντέχετε. Θα σταματήστε να ξεκουραστείτε στις αμμουδιές δίπλα στον Νέστο, θα φωτογραφίστε τις γαλαρίες που περνά το τρένο, θα βραχείτε στους φιδίσιους μαιάνδρους. Ίσως δείτε αετούς, όρνεα κι ακόμη τα άγρια άλογα που κυκλοφορούν ελεύθερα στα βουνά. Σίγουρα θα δείτε όμως βάρκες και κανό να κατεβαίνουν το ποτάμι.

Οι οργανωμένες καταβάσεις αρχίζουν από Παρανέστι και Σταυρούπολη και καταλήγουν στους Τοξότες.Η διαδρομή είναι ενταγμένη στα “Μονοπάτια Πολιτισμού”, εύκολη και καλά σηματοδοτημένη.

Περνά απ’ τα παλιά χωριά Κρωμνικό, Λιβερά και καταλήγει σε Κομνηνά και Σταυρούπολη. Οι μυημένοι πεζοπόροι μπορούν να συνεχίσουν προς Λειβαδίτη στην οροσειρά της Ροδόπης…..

Σχετικά Άρθρα