Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ο Κατσιμίγας ζητά εξαιρέσεις επιχειρήσεων από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. (Θέτει θέμα και για τις ενημερότητες)

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο αρχηγός της Περιφερειακής παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Ανακοίνωσε ασθμαίνοντας και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το δικό της πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με την διαδικασία της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Κάλλιο αργά… Εκ της ανακοινώσεως όμως του κου Περιφερειάρχη προκύπτουν με μια πρώτη ματιά και τα εξής:

1) Πως θα μπορέσει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας να προσκομίσει φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα (απαραίτητα δικαιολογητικά της ενίσχυσης) όταν εξαιτίας της πανδημίας έχει μείνει πίσω στην κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών; Αντί των δικαιολογητικών αυτών θα μπορούσε να ήταν αρκετή, έστω η προσκόμιση ρύθμισης των οφειλών αυτών κι όχι η αναζήτηση ενημερότητας.

2) Επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εποχικό (πχ παραλιακές καφετέριες, τουριστικά καταλύματα) και δεν απασχολούν προσωπικό τον Μάρτιο γιατί απλά είναι κλειστές, δεν επλήγησαν από την πανδημία; Αυτές φέρονται να αδικούνται και να εξαιρούνται του προγράμματος ενίσχυσης.

3) Υπήρξαν επιχειρήσεις που ελέω καραντίνας πολλαπλασιάστηκε η κερδοφορία τους (πχ λόγω του delivery). Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν περισσότερα κέρδη συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα. Όπως και επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν διόλου από την πανδημία (πχ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Κι αυτές θα έπρεπε να εξαιρούνται.

Από τον Ιούνιο υποτίθεται ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ «δούλευε» το πρόγραμμα αυτό… Όλες οι άλλες Περιφέρειες μας ξεπέρασαν τουλάχιστον σε ταχύτητα. Τέσσερις μήνες μετά, τα παραπάνω θέματα θα έπρεπε ήδη να έχουν εξεταστεί στα πλαίσια της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Το γεγονός ότι τα παραπάνω δεν απασχόλησαν διόλου την Διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύει ότι το όλο πρόγραμμα διαπνέει μια ανεπίτρεπτη προχειρότητα. Σαν αυτή  που έχουμε συνηθίσει κάθε φορά που ανακύπτει ένα σοβαρό θέμα…

Σχετικά Άρθρα