Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Ο τρισέγγονος του Γαβριήλ Λαδά, ήταν σημαιοφόρος στην εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης για τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

-Ο Γιώργος Δαστερίδης, περπάτησε πάνω στα βήματα του προ προππάπου του, Γαβριήλ Λαδά.

Σε αυτά που πρέπει να μείνουμε, καθώς σηματοδοτούν τη συνέχεια που έχει μέσα στους χρόνους η ιστορία, είναι η ευχάριστη συγκυρία να συναντήσουμε στην εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης έναν απόγονο του Επικεφαλής των στρατευμάτων, που το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 1919 μπήκαν στην Ξάνθη.

Ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς ήταν αυτός που με διαταγή του Υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας Γεώργιου Λεοναρδόπουλου τέθηκε επικεφαλής των στρατευμάτων και τα οδήγησε στην είσοδο της Ξάνθης έως την Κεντρική Πλατεία της Πόλης.

Ο Γιώργος Δαστερίδης, τρισέγγονος του Γαβριήλ Λαδά, σήκωσε φέτος το βάρος της Ελληνικής Σημαίας για το 6ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης και ταυτόχρονα σήκωσε συμβολικά τη βαριά σημαία που  εισήλθε στην Ξάνθη το 1919 από τον προ προπάππου του. 

Καταγράφοντας την ιστορία θα σημειώσουμε ότι, ο Γιώργος Δαστερίδης που γεννήθηκε το 2009 είναι υιός της  Άννας Καλαϊτζίδου(1979) και του Πρόδρομου Δαστερίδη.

Η Άννα Καλαϊτζίδου, κόρη της Βασιλικής Νικολοπούλου Καλαϊτζίδου (1949) και  του Κώστα Καλαϊτζίδη.

Η Βασιλική Νικολοπούλου Καλαϊτζίδη,  κόρη  της Χαρείκλειας  Λαδά  Νικολοπούλου και  του  Βασιλείου Νικολόπουλου

Η Χαρείκλεια  Λαδά  Νικολοπούλου,  κόρη της Άννας  Ισδραηλίδου Λαδά και του  Γαβριήλ Λαδά.

Έτσι φτάνουμε στον Ανθυπολοχαγό Γαβριήλ Λαδά που ολοκληρώνοντας τις σπουδές του,  το 1914, από  την Οικονομική σχολή Θεσσαλονίκης πήγε εθελοντής στο στρατό και η ευτυχής συγκυρία τον έφερε στις 4 Οκτωβρίου του 1919 να οδηγεί, σε ηλικία 23 ετών,  τον απελευθερωτικό στρατό στην Ξάνθη μας.

Πηγή: Όμορφη Πόλη Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα