Κόμματα Τελευταία Νέα

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ΕΡΤ

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ 1» και τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Είναι μία σημαντική Σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης, που είναι η συζήτηση για τον  δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση της συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό, γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος, είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  η οποία να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι: Ο τρίτος έχει να κάνει με το «καρότο», όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι  εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρουσιαστεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και ο τέταρτος είναι το «μαστίγιο», αν δεν δείξει η Τουρκία την διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης, επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό από όλους.

Αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη-μέλη και είναι αλληλένδετοι. Ιδίως, οι δύο τελευταίοι. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο τη μία πλευρά, του «καρότου» ή του «μαστιγίου», αλλά και οι δύο να είναι πάνω στο τραπέζι, όπως έχει ήδη πει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ στην πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει στα κράτη-μέλη για τη σημερινή Σύνοδο.

Θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος της βραδιάς, μας περιμένει πολλή δουλειά. Θέλουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει, αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί, είτε με τις ενέργειες, είτε με τη ρητορική της. Και αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει.

Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, τον κ. Μακρόν, την κυρία Μέρκελ και φυσικά τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να δούμε, πως μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό από όλους. Επομένως είναι σε έναν δρόμο προς την διατύπωση τέτοιων παραγράφων στο σχέδιο των συμπερασμάτων που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες ώρες ώστε για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Νομίζω ότι θα σταλεί το μήνυμα που όλοι περιμένουμε από την Ευρώπη. Και αυτό είναι το μήνυμα της  αποφασιστικότητας για την προάσπιση των συμφερόντων της . Δεν είναι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας ή της Κύπρου. Είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης, γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, στο πεδίο της μετανάστευσης, τα οποία διακυβεύονται, απέναντι σε έναν εταίρο, ο οποίος δείχνει ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος τελικά, ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά τις διαφορετικές θέσεις με τις οποίες μπορεί να προσέρχονται τα κράτη-μέλη στη συζήτηση, τελικά θα βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος, που θα εκφράζει αυτό το οποίο θέλουμε.

Σχετικά Άρθρα