Κοινωνία Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Η Ξάνθη θα περπατήσει…στα «Βήματα της Απελευθέρωσης»

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, ώρα:12 μ.μ.

Θα μαζευτούν όλοι εκεί, στην πλατεία Δικαστηρίων, λίγο μετά την κ. πλατεία Ξάνθης. Θα περπατήσουν στα «Βήματα της Απελευθέρωσης», αναπαριστώντας την κάθοδο στην πόλη του ελευθερωτή στρατού την Παρασκευή του 1919.

Εδώ το μέρος είναι πλημμυρισμένο από ιστορικές μνήμες : οδός 4ης Οκτωβρίου, σοκάκι της 9ης Μεραρχίας…. Όταν θα δοθεί το σύνθημα για την εκκίνηση, τα λίγα βήματα μέχρι την πλατεία θα είναι ιστορικά, συγκινητικά και ιδιαίτερα συμβολικά :

Εκκλησία – Λαός Η πρώτη στάση είναι στον Καθεδρικό Ναό Της του Θεού Σοφίας. Ο ιερέας στα σκαλιά της εκκλησίας δέχεται την σημαία που πρωτοστατεί στην πομπή και την κυματίζει περήφανα, με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα. Συμβολίζει τον ρόλο της εκκλησίας στους αγώνες, αλλά και την άρρηκτη σχέση με τον λαό.

Στρατός – Λαός Η πομπή συνεχίζει προς τη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης. Αυτή τη φορά τη σημαία την υποδέχονται αξιωματικοί του ΔΣΣ, συμβολίζοντας τους ένδοξους αγώνες του Ελληνικού στρατού, αλλά και τον θαυμασμό και περηφάνια του λαού προς τους στρατευμένους μας.

Πολιτεία – Λαός Τα «βήματα της απελευθέρωσης» ολοκληρώνονται μπροστά απ’ τον Πύργο Ρολογιού και το Δημαρχείο Ξάνθης. Η στιγμή είναι συγκινητική, καθώς ο Δήμαρχος δίνει τη σημαία να αναρτηθεί στην κορυφή του ρολογιού, όπως έκανε πριν από 101 χρόνια ο εύζωνας στρατιώτης της 9ης Μεραρχίας, την ημέρα της απελευθέρωσης. Εκτός των ιστορικών αναμνήσεων η κίνηση συμβολίζει την ομοψυχία και την Εθνική συνείδηση και περηφάνια του λαού μας

Από τις Αλλιώτικες προτάσεις

Σχετικά Άρθρα