Κόμματα Τελευταία Νέα

Το ΚΚΕ δε θέλει την συνεκπαίδευση Ξανθιωτών στρατιωτικών με Αμερικάνους

Ο «Πόντιος Πιλάτος» έρχεται  στην πόλη μας…

Τουλάχιστον «πρόκληση» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση κοινής άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ με τεθωρακισμένα άρματα στις 14 – 18 Σεπτεμβρίου στο πεδίο βολής της Ξάνθης.  Η πρώτη συμμετοχή και άσκηση αμερικανικών αρμάτων μάχης στη Θράκη έρχεται σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών και μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου να επαναλάβει το «παραμύθι» της κυβέρνησης ότι «η χώρα δεν είναι μόνη… έχει συμμάχους».

Είναι γνωστές όμως πια σε όλους  οι κατ’ επανάληψη τοποθετήσεις των ΑμερικανοΝατοϊκών αξιωματούχων στις τουρκικές προκλήσεις που τηρούν τη λογική των ίσων αποστάσεων. Οι τοποθετήσεις όπως αυτή του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, που τονίζει ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία…». όπως και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  «το ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια», προαναγγέλλοντας σχεδόν την έναρξη των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων για εκ νέου συμφωνίες εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνουν το ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και το  ΝΑΤΟ.

Η επιλογή της συνεχιζόμενης ενίσχυσης της εμπλοκής της χώρας μας σε τέτοιες ασκήσεις  και συνεκπαιδεύσεις με ΑμερικανοΝατοϊκούς, όχι μόνο δε διασφαλίζει αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και τινάζει στον αέρα την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και όχι το αντίθετο. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη πως «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και σύμμαχο – κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον», και πως η περιοχή της Θράκης, «τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα που τροφοδοτούν την Ανατολική Ευρώπη, προσφέρουν έναν σημαντικό δίαυλο για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού από και προς τις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Το ΝΑΤΟ όπως η αιματοκυλισμένη του ιστορία αποδεικνύει,  μόνο να πυροδοτήσει εκρηκτικές εξελίξεις και όχι να τις αντιμετωπίσει μπορεί. Άλλωστε για ποιο άλλο λόγο έχει ενισχυθεί η παρουσία του στην περιοχή; Είναι γνωστό πως αυτός ο συρφετός όπου πάει μόνο την ειρήνευση των λαών δεν κουβαλάει μαζί του…  Και μόνο το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή μας αρκεί…

Η απάντηση για την ευημερία και την ειρήνευση των λαών στην περιοχή μας δεν είναι ούτε τα τραπέζια του διαλόγου που τα μεγάλα συμφέροντα μοιράζουν τη λεία. Η αναθεώρηση Συνθηκών και η κατά το δοκούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου όχι μόνο δε θα κλείσει τα ζητήματα αλλά θα ανοίξει την όρεξη για νέες εντάσεις στην περιοχή.

Η μόνη απάντηση μπορεί να είναι η κοινή δράση των λαών της περιοχής μας. Μόνο αυτοί μπορούν «να τραβήξουν το αυτί»  όσων αμφισβητούνε τα δικαιώματα των λαών της περιοχής.

Οι αμερικανοΝΑΤΟϊκοί φονιάδες  δεν έχουν θέση στην Ξάνθη!

Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα