Μειονότητα Τελευταία Νέα

Ιμάμηδες μίλησαν κατά του Ιεροσπουδαστηρίου της Ξάνθης στην προσευχή της Παρασκευής

Παιδιά της μειονότητας που επικοινώνησαν μαζί μου, μου ανέφεραν την δυσαρέσκειά τους για το κήρυγμα Ιμάμηδων το οποίο στρεφόταν κατά της λειτουργίας του Ιεροσπουδαστηρίου της Ξάνθης.

Η αναφορά έγινε σε πολλά τζαμιά της πόλης και στη ορεινή περιοχή, συντονισμένα κατά την προσευχή της Παρασκευής. Το κείμενο που διαβάσθηκε παρότρυνε τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτό το σχολείο και έφερε σε δύσκολη θέση και παιδιά που ήταν στην προσευχή και φοιτούν στο σχολείο αυτό αλλά και οικογένειες που έχουν επιλέξει να στείλουν τα παιδιά τους στο Ιεροσπουδαστήριο της Ξάνθης για να πάρουν την βασική εκπαίδευση θρησκευτικού λειτουργού.

Τι είναι τα Ιεροσπουδαστήρια

Οι μεντρεσέδες (Ιεροσπουδαστήρια) ήταν ισλαμικά σχολεία εκμάθησης του Κορανίου κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα σχολεία αυτά έπαιρναν την βασική τους εκπαίδευση οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Η εκπαίδευση των μουσουλμάνων κατοίκων Θράκης καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης και η λειτουργία των Ιεροσπουδαστήριων ξεκινά από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μέχρι την Βουλγάρικη κατοχή Κομοτηνής (Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) λειτουργούσαν στην πόλη πέντε μεντρεσέδες αλλά σήμερα στην Δυτική Θράκη έχουν διατηρηθεί μόνο δύο ιεροσπουδαστήρια, ένα στην Κομοτηνή και ένα δεύτερο που ήταν στον Εχίνο και μετεγκαταστάθηκε πρόσφατα εντός της πόλης της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα