Αθλητικά Τελευταία Νέα

Ντέρμπι χωρίς κόσμο είναι μισό ντέρμπι

Ενα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων του Ρίο ντε Τζανέιρο, φιλοξενείται απόψε για 427η φορά στην κοινή έδρα των δύο, το θρυλικό στάδιο «Μαρακανά». Η Φλουμινένσε, που θα χρησιμοποιήσει τα αποδυτήρια των γηπεδούχων, θα αντιμετωπίσει την τυπικά φιλοξενούμενη Φλαμένγκο, 108 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση. Για εκτενή στοιχηματική ανάλυση του αγώνα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του bet.

Μόνο που αυτό θα είναι ένα ντέρμπι… μισό. Η πανδημία θα κρατήσει κλειστές τις πόρτες του σταδίου. Του σταδίου όπου το 1963 συγκεντρώθηκαν 194.603 ψυχές για να δουν το ντέρμπι, όσο ποτέ ξανά στην ιστορία σε αγώνα συλλόγων. Ακόμα και το πρώτο ματς μεταξύ των δύο άσπονδων γειτόνων, τον Ιούλιο του 1912, είχε 800 νοματαίους να το παρακολουθούν από τις εξέδρες του «Λαρανζέιρας», το οποίο σήμερα χρησιμοποιούν οι ομάδες νέων της «Φλου».

Φλα-Φλου για 427η φορά λοιπόν. Φλα-Φλου, όπως το βάφτισε ο αθλητικογράφος Μάριο Φίλιο, ο άνθρωπος που οραματίστηκε το Μαρακανά. Αλλωστε έτσι είναι το επίσημο όνομα του γηπέδου: «ΕστάδιοΖορναλίστα Μάριο Φίλιο». Σε αυτήν τους την ιστορία, η Φλαμένγκο μετρά 157 νίκες, 132 έχει η Φλουμινένσε, ενώ 139 ματς έληξαν ισόπαλα.

Οπως συχνά συμβαίνει στις ποδοσφαιρικές κόντρες, Φλαμένγκο και Φλουμινένσε έχουν ιστορία κοινή. Για την ακρίβεια, η Φλαμένγκο γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της συμπολίτισσας, όταν μερικοί δυσαρεστημένοι παίκτες της «Φλου» αποχώρησαν και προσχώρησαν στην άλλη ομάδα της πόλης, που τότε δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα.

Στο σημερινό ματς έχει ξεκάθαρο φαβορί. Η Φλαμένγκο είναι ποιοτικά ανώτερη, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Στον τελευταίο της ματς, η Φλουμινένσε ηττήθηκε 3-1 εκτός έδρας από τη Σάο Πάουλο, παρότι προηγήθηκε στο ημίχρονο με το γκολ του επιθετικού Βέλινγκτον Σίλβα. Σε γενικές γραμμές ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο, όμως στο δεύτερο έπεσε κατακόρυφα η απόδοσή της και φάνηκαν θέματα όσον αφορά τη φυσική της κατάσταση. Αυτή η ήττα διέκοψε αήττητο τριών αγωνιστικών (2-1-0) και διαμόρφωσε το ρεκόρ της στο ισορροπημένο 3-2-3. Την επόμενη Κυριακή υποδέχεται την Κορίνθιανς για τη 10η αγωνιστική.

Ο 20χρονος επιθετικός Εβανίλσον εξέτισε την ποινή του, όμως αυτό δεν σημαίνει πολλά. Ο νεαρός φορ ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στην Πόρτο και λογικά είναι ήδη στο δρόμο για τον πορτογαλικό Βορρά. Αμφίβολοι είναι ο επιθετικός Φρεντ και ο τερματοφύλακας Μουριέλ. Το πιθανότερο είναι να κάτσει κάτω από τα δοκάρια ξανά ο Μάρκος Φελίπε.

Η Φλαμένγκο τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Φορταλέσα μέσα στο Μαρακανά, όμως τελικά πήρε τη νίκη (2-1), χάρη στο γκολ του μόνιμου σκόρερ της, ΓκαμπριέλΜπαρμπόσα στο 87’. Με αυτό το τρίποντο συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες νίκες και αήττητο έξι αγωνιστικών (4-2-0), ενώ πλησίασε στους τρεις βαθμούς από την κορυφή. Την Κυριακή φιλοξενείται από τη Σεαρά στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, ενώ τη μεθεπόμενη Πέμπτη αντιμετωπίζει στο Εκουαδόρ την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κόπα Λιμπερταδόρες, που επαναρχίζει μετά από εξάμηνη διακοπή.

Παραμένουν εκτός αποστολής και σε κατ’ οίκον καραντίνα οι τερματοφύλακες Ντιέγκο Αλβες και Σέζαρ. Ετσι, χάρη στον ιό, ο 22χρονος Γκάμπριελ Μπατίστα θα παίξει στο πρώτο του ντέρμπι. Επίσης απουσιάζουν λόγω τραυματισμού ο διεθνής επιθετικός ΜπρούνοΕνρίκε, ο εξτρέμ Πέδρο Ρόσα και ο δεξιός μπακ Ζοάο Λούκας.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί ήδη πέντε φορές φέτος, όλες για το πολιτειακό πρωτάθλημα. Η θεωρητικά ανώτερη Φλαμένγκο δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στη Φλουμινένσε στους τελικούς «Καμπεονάτο Καριόκα», σε περίοδο μάλιστα που η «Φλου» ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι σήμερα. Στοιχηματικά τα σημεία ως συνήθως αποφεύγονται σε ντέρμπι, οπότε θα πάμε με την επιλογή των 2-3 γκολ σε απόδοση διπλασιασμού.

Στο άλλο μεγάλο ματς της αγωνιστικής, Ατλέτικο Παραναένσε και Μποταφόγκο ψάχνουν την πρώτη τους νίκη μετά από καιρό. Η γηπεδούχος έχει να γευτεί τη νίκη έξι αγωνιστικές, ενώ η Μποταφόγκο τέσσερις. Η Μποταφόγκο, μάλιστα, θέλει οπωσδήποτε το διπλό, αφού ακολουθούν δύο μεγάλα ντέρμπι (για πρωτάθλημα και κύπελλο) κόντρα στη μισητή αντίπαλο, Βάσκο ντα Γκάμα. Με την ψυχολογία και των δύο αντιπάλων στο ναδίρ, η ισοπαλία φαντάζει ως το πιθανότερο αποτέλεσμα και πληρώνει αρκετά καλά.

Σχετικά Άρθρα