Καβάλα Τελευταία Νέα

Τρέμουν στην Καβάλα… Ο Covid-19 βρίσκεται μέσα στην κοινότητα!

Τρέμουν στην Καβάλα μην υπάρξει ένα δεύτερο lockdown, γενικό, ή τοπικό, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την οικονομία

Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας, δεν προσδιορίζεται από το κατά κεφαλήν εισόδημα, ούτε από τον αριθμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η παιδεία. Ο πολιτισμός του ατόμου και του συνόλου φαίνεται στα απλά πράγματα. Για παράδειγμα, αν μπορεί να λειτουργεί με τους κανόνες, χωρίς τον φόβο των κυρώσεων.

Αποδεικνύεται ότι, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φοβούνται περισσότερο την επιβολή προστίμου, παρά να προσβληθούν από τον κορονοϊό Covid-19! Μετά τη λήξη του εγκλεισμού στα σπίτια και της καθολικής απαγόρευσης των μετακινήσεων, οι ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας συνέστησαν στους πολίτες τρεις απλούς κανόνες, για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Οι κανόνες αυτοί είναι: η χρήση μάσκας, η τήρηση απόστασης και η αποφυγή των χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός ατόμων. Οι κανόνες αυτοί, δεν υιοθετήθηκαν στην πράξη απ’ όλους τους πολίτες. Δεν έγιναν στοιχείο της κουλτούρας μας, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2020 στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, με σκοπό την ενημέρωση για τα κρούσματα του ιού που καταγράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ο νομίατρος τόνισε ότι, ένα δεύτερο lockdown, γενικό, ή τοπικό, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Εάν συνεχιστεί, ωστόσο, η χαλαρότητα, η κεντρική διοίκηση θα αναγκαστεί να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ελλείψει φαρμάκου και θεραπείας, πρόσθεσε, η μοναδική πρόληψη απέναντι στην πανδημία που επιστρέφει δυναμικά, είναι η εφαρμογή των τριών απλών κανόνων που προαναφέρθηκαν. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να δείξουμε υπευθυνότητα και να γίνει συνείδηση η χρήση της μάσκας, η τήρηση της απόστασης και η αποφυγή του συνωστισμού. Μπορούμε να υψώσουμε το δικό μας τείχος στον ιό, να κάνουμε το προσωπικό lockdown, για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Η κατάσταση είναι, ακόμα, ελεγχόμενη, αλλά ο ιός βρίσκεται μέσα στην κοινότητα της Καβάλας», δήλωσε.

Η αύξηση των κρουσμάτων στο Νομό, δεν εξέπληξε τους τοπικούς παράγοντες. «Είμαστε ένας Νομός τουριστικός υψηλού κινδύνου. Υπάρχει εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων. Από τη μία είναι η έλευση τουριστών, κυρίως από τις άλλες βαλκανικές χώρες, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Και από την άλλη, η χαλάρωση που επικρατεί μετά το lockdown, έβαλαν την Καβάλα στη λίστα των περιοχών με κρούσματα του κορονοϊού», σημείωσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης, συνέστησε ψυχραιμία και συνεχή εγρήγορση. «Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο, ότι ο Covid-19 είναι ακόμα εδώ. Οι πολίτες να συνεχίσουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και οι επαγγελματίες τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ατομική υπευθυνότητα», είπε. Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, πρόσθεσε: «Πρέπει να αυξήσουμε την προσοχή μας, για να μη ζήσουμε όσα ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο», ενώ ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, επεσήμανε την ανάγκη της πρόληψης και ενημέρωσε πως ο Δήμος εφοδιάστηκε με προσωπίδες για το προσωπικό των Υπηρεσιών του.

Να αναφέρουμε πως, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ανέρχονται σε 16, έχουν καλή κλινική εικόνα και το ευχάριστο είναι, ότι δεν θεωρούνται «ορφανά».

Πηγή: k-tipos.gr

Σχετικά Άρθρα