ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Διπλασιάστηκαν οι κλήσεις από την Θράκη για ζητήματα διαζυγίου στην καραντίνα

Αύξηση κατά 100% παρουσίασαν οι κλήσεις που αφορούν στο διαζύγιο το διάστημα της καραντίνας λόγω κορωνοϊου. Οι κλήσεις στη Γραμμή «11525» της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» σύμφωνα με την κα Αλεξάνδρα Παπακώστα, ψυχολόγο της Γραμμής το διάστημα της ιδιαίτερης αυτής συνθήκης παρουσίασαν αύξηση 100% συγκριτικά με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών, καταλαμβάνοντας ποσοστό περίπου 25% επί των συνολικών κλήσεων συμβουλευτικής.

Όπως δήλωσε η κα Παπακώστα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» στην επικοινωνία αυτή τηρείται πάντοτε το απόρρητο με τον συνομιλητή να παίρνει την άποψη του ειδικού χωρίς να πηγαίνει σε ραντεβού δια ζώσης.

Τόσο εκείνη όσο και οι συνάδελφοί της κατέγραψαν και περιπτώσεις που η επαφή με τον ένα γονιό δεν ήταν εύκολη λόγω της καραντίνας, ή επειδή τα μέτρα που ίσχυαν σε ένα σπίτι ήταν πιο αυστηρά, λόγω της ύπαρξης κάποιου ηλικιωμένου μέλους ή μέλους με προβλήματα υγείας.

«Συνήθως δεν παίρνεις εύκολα μια απόφαση να πάρεις ένα διαζύγιο.» δήλωσε η έμπειρη ψυχολόγος προσθέτοντας πως: «Αυτό που μπορεί να έβγαλε στην επιφάνεια η καραντίνα είναι το γεγονός ότι κληθήκαμε όλοι μας, να μείνουμε σπίτι, με την οικογένεια, με τον σύντροφο και εκεί αναδείχθηκαν διάφορες δυσκολίες οι οποίες μπορεί να προϋπήρχαν και να τις βάζαμε κάτω από το χαλάκι. Όταν έχεις πάρα πολύ χρόνο με τον άλλον. Ή όταν δεν έχεις μάθει να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου, να συζητάς, να συν υπάρχεις ουσιαστικά και η σχέση έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, τότε όλο αυτό μπορεί να «πυροδοτήσει» άλλα περισσότερα δυσάρεστα συναισθήματα, με μεγαλύτερη ένταση, με μεγαλύτερη δυσλειτουργία στην επικοινωνία» εξήγησε.

Αναφερόμενη στα παιδιά σημείωσε πως θα επηρεαστούν από ένα διαζύγιο. Είναι κάτι που θα αλλάξει την καθημερινότητά τους. «Σημασία έχει πώς θα το διαχειριστούν οι γονείς γενικότερα από κοινού… το παιδί να μην μπαίνει σε θέση να είναι «αγγελιοφόρος», δηλαδή: «Πες τον πατέρα σου αυτό», όταν μεταξύ των γονέων όταν είναι κακή η επικοινωνία.»

Μιλώντας η κα Παπακώστα για εκείνα τα ζευγάρια που λένε παραμένουμε μαζί λόγω των παιδιών σημείωσε πως και τότε τα παιδιά πληγώνονται περισσότερο γιατί η εικόνα που περνά μέσα τους είναι δύο γονείς αποξενωμένοι, που δεν υπάρχει αλληλεπίδραση, που δεν υπάρχει επικοινωνία συναισθήματος, που συνήθως τσακώνονται και υπάρχουν εντάσεις, μερικές φορές μάλιστα μπαίνουν  τα ίδια ανάμεσά τους να τους χωρίσουν.  «Δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε οι ίδιοι το δικό σας συναίσθημα. Ζητήστε βοήθεια αν χρειάζεστε. Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό. Χρειάζεται βοήθεια να τα διαχειριστείτε, να τα ξεχωρίσετε προκειμένου να μην φτάσουν στο παιδί κάποια άλλα.»

Σχετικά Άρθρα