ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Αντί-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο – “Ήρθε η ώρα”, αναφέρει ανώτατος παράγοντας

Στη χθεσινή Navtex της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με αντί-Navtex, για την ίδια θαλάσσια περιοχή, 100-120 μιλίων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε στο χθεσινό ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, ισχυριζόμενο ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας, όπως έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ». Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική και πως έχει «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο» και προσθέτει ότι δεν γίνεται ένα νησί 10 τ.μ. (σ.σ. Καστελόριζο) που βρίσκεται σε απόσταση από την Ελλάδα να έχει τόσο μεγάλη υφαλοκρηπίδα.

Τούτων δοθέντων, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιλαμβάνεται ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να υλοποιηθούν οι τουρκικές απειλές και να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στο νοτιοανατολικότερο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Ήρθε η ώρα», είπε στο protothema.gr ανώτατος παράγοντας, εξηγώντας ότι αν η τουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων για έρευνες, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των «κόκκινων» γραμμών που εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν επαναλ΄βει σε όλους τους τόνους, προς πάσα κατεύθυνση και στους συμμάχους.

Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Τηλεφωνική επικοινωνία  με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την οποία ενημέρωσε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, η ανακοινωμένη ατζέντα της οποίας περιελάμβανε τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία αν και θεωρείται απίθανο να μην υπήρξε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο.

Σχετικά Άρθρα