Κόμματα Τελευταία Νέα

365 μέρες ο Μητσοτάκης κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις του

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ήταν 7 Ιουλίου του 2019, ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν ο ελληνικός λαός αποφάσιζε η χώρα να αλλάξει πορεία, εμπιστευόμενοςγια πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με παρακαταθήκη την εντολή να επαναφέρει την κανονικότητα στη ζωή των πολιτών, ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε απόλυτα στις απαιτήσεις και, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες, κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βελτιώσει ριζικά την εικόνα της χώρας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες, η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί -και το έκανε με απόλυτη επιτυχία- δύο μεγάλες κρίσεις: αυτήν στον Έβρο με την προσπάθεια της Τουρκίας να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό και αυτήν της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και στις δυο περιπτώσεις κατήγαγε μεγάλες νίκες. Και πρέπει να το λέμε. ΝΑΙ, νικήσαμε τον Ερντογάν και τα όργανά του!

Ήταν το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, καταφέρνοντας μετά από χρόνια να μην είναι το «μαύρο πρόβατο», αλλά να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν πάρα πολλά.

Το Κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται πια να ταλαιπωρούνται.

Η λειτουργία των θεσμών αποκαταστάθηκε, η εμπιστοσύνητων πολιτών στο Κράτος επέστρεψε και η οικονομία μπήκε εκ νέου σε δυναμική τροχιά.

Γιαπρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, υπήρξε μείωση σε φόρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρω τη μεσοσταθμική μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22%, τη δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή, τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών επιχειρήσεων από 28% σε 24% για εισοδήματα του 2019 και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 95% για το φόρο από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κόσμος της εργασίας, παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βίωσε ελέω κορωνοϊού,αισθάνθηκε την Πολιτεία δίπλα του, καθώς, με το ξέσπασμα της πανδημίας, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, με πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων και τωνεπιχειρήσεων.

Παράλληλα,οι επενδυτές άρχισαν να ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να επιλέξουν τη χώρα μας για τις δραστηριότητές τους.

Επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, που σηματοδοτεί την νέα Ελλάδα, προχωρούν.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία φαίνεται και από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ομολόγων μας, από την είσοδο σε όλα τα προγράμματα της Ε.Κ.Τ. με εγγυημένη ρευστότητα, καθώς και από την άρση και των τελευταίων περιορισμών από τα capitalcontrols. Μέσα σε ένα έτος εγκρίθηκαν 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 δις ευρώ και στηρίχθηκε η έρευνα και η ανάπτυξη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η παραγωγή καινοτομίας στα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η ασφάλεια επανήλθε στις γειτονιές και στους δρόμους, ενώ η Πολιτική Προστασία ενισχύθηκε περαιτέρω.

Στα σύνορα ο έλεγχος έγινε αποτελεσματικότερος και εφαρμόστηκε νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά την Παιδεία, η εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων ενισχύθηκε ταυτόχρονα με τη στήριξη της δημόσιας Εκπαίδευσης και στην Υγεία, σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Κεντρική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πήρε πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, προχωρά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, με αύξηση της ανακύκλωσης, υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα στόχος είναι ο Μακροπρόθεσμος Σχεδιασμός για την Ενέργεια και η προώθηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, η αποτελεσματική προστασία και βέλτιστη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την Κυβέρνηση και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην προώθηση της απολιγνιτοποίησης και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά μετον τουρισμό, κεντρικός στόχος είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση ανταγωνιστικότητας και η προώθηση του Ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς, ενώ αναφορικά με την αγροτική ανάπτυξη, ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα τουαγροτικού τομέα και προχωρά το νέο πρότυπο της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ήταν μια χρονιά πυκνή πολιτικά, με πολλά να έχουν γίνει και πολλά ακόμα να πρέπει να γίνουν.

Είμαστε υπερήφανοι για το μέχρι τώρα έργο μας και βέβαιοι ότι η προσπάθεια για αναγέννηση της χώρας θα συνεχιστεί, υπό την ασφαλή καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς.

Με αποφασιστικότητα, θέληση, αυτοπεποίθηση και σχέδιο, πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Το έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό και το κάνουμε πράξη.

Συνεχίζουμε.

Σχετικά Άρθρα