Ιστορικά Τελευταία Νέα

13 Ιουνίου 323 π.Χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου στην Βαβυλώνα

Ο Αλέξανδρος ο Γ της Δυναστείας των Αργεαδών, στον οποίο δίκαια αποδόθηκε η προσωνυμία Μέγας, ήταν γιος του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας.

Η ιστορία του επιφύλασσε λαμπρή πορεία και τον όρισε να μεταλαμπαδεύσει την Ελληνική σκέψη, τον Ελληνικό πολιτισμό έως τα βάθη της Ανατολής και να ιδρύσει εκεί νέες πόλεις με Ελληνικό χαρακτήρα.

Έγινε Βασιλεύς των Μακεδόνων σε ηλικία 20 ετών, μετά την δολοφονία του πατέρα του Φιλίππου το 336 π.Χ.

Την άνοιξη του 335 π.Χ. εκστράτευσε από την Αμφίπολη εναντίον των Τριβαλλών και Ιλλυριών περνώντας τον Αίμο και συνέχισε προς τον Δούναβη (Ίστρο).

Τον επόμενο χρόνο, μετά την κατάληψη των Θηβών και την οργάνωση του βασιλείου του (επειδή σκόπευε να απουσιάσει για αρκετό χρόνο στην Ασία), απέστειλε τον Παρμενίωνα για να εξασφαλίσει βάσεις στην Προποντίδα και ξεκίνησε από την Πέλλα την μεγάλη εκστρατεία, η οποία εξελίχθηκε σε μία λαμπρή εποποιία.

Έφτασε στην Σηστό (στην Ευρωπαϊκή ακτή του Ελλήσποντου), στον Γρανικό, στις Σάρδεις, στην Μίλητο, στην Κιλικία, στην Ισσό, στην Φοινίκη, στην Αίγυπτο, στα Γαυγάμηλα, στην Περσέπολη, στην Υρκανία, στον Υδάσπη και στον Ινδό ποταμό.

Την άνοιξη του 324 π.Χ. γιόρτασε στα Σούσα την ολοκλήρωση της κατάκτησης του Περσικού κράτους, με την σύναψη μικτών γάμων ομαδικά (Μακεδόνων με Περσίδες). Ο Αλέξανδρος αν και ήταν νυμφευμένος με την Ρωξάνη, έλαβε και δεύτερη σύζυγο την Εράτειρα, κόρη του Δαρείου.

Τον Ιούνιο του 323 π.Χ. , λίγο πριν την εκστρατεία στην Αραβία, ο Αλέξανδρος στην Βαβυλώνα , την οποία προόριζε για πρωτεύουσα του νέου κράτους του, αρρώστησε και μετά από μερικά εικοσιτετράωρα υποφέροντας από υψηλό πυρετό άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 33 ετών το απόγευμα της 13ης Ιουνίου, αφού πριν λίγο πέρασαν από μπροστά του παρατεταγμένοι σε μακριά σειρά οι παλιοί σύντροφοι του στους πολέμους.

Αυτός ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών, ο Στρατηλάτης, ο Εκπολιτιστής, ο γιος του Διός Άμμωνος.

* Σήμερα μερικοί κουλτουριάρηδες – εκσυγχρονιστές – λαπάδες του Κολωνακίου, προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως θηλυπρεπή και κίναιδο (κοινώς γκέυ, όπως ίσως είναι αυτοί).         Αντγος ε. α. Νικόλαος Φωτιάδης Επίτιμος Υδκτής Δ’ΣΣ  

Σχετικά Άρθρα