Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Η επιστολή του Πασχάλη στον Δήμαρχο σχετικά με τις αλλαγές στα τραπεζοκαθήσματα

Προς τον

1. Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη

2. Αντιδήμαρχο Ξάνθης και Οικονομικών Εμμανουήλ Φανουράκη

3. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ιωάννη Ζερενίδη

Κύριοι,

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση με Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις έρχεται από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο  λόγω covid-19, για την ενίσχυση των επαγγελματιών και αφορά την ανάπτυξη των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων.

Μερικά από τα μέτρα είναι τα εξής :

Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.

Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοιχτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 μ.) και να μην παρεμποδίζονται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν άμεσα και τον Δήμο Ξάνθης, και αντανακλούν στα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί από την Κυβέρνηση και όχι δυστυχώς ακόμη από τον Δήμο Ξάνθης για τους επιχειρηματίες που θίχτηκαν από τα μέτρα που πάρθηκαν για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν αυθαιρέτησαν και δεν παρανόμησαν στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους σεβόμενοι τις άδειες που τους χορηγήθηκαν από τις υπηρεσίες και  με βάσει τον αριθμό των τ.μ. αναπτύχτηκαν εντός και εκτός των καταστημάτων τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως για τον  αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τις άδειές τους, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  της πλατείας Δημοκρατίας, της πλατείας Αντίκα, της Παλαιάς  Πόλης, των Κεντρικών δρόμων της Πόλης και για τα καταστήματα Βασιλέως Κωσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας,  (και της λεγόμενης «παραλίας») μέχρι σήμερα 11/5/2020.

H οποιαδήποτε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να γίνει με βάση τις ήδη υπάρχουσες ΑΔΕΙΕΣ των καταστημάτων που κατέχουν ΝΟΜΙΜΑ, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία και η νομιμότατα των πράξεων μας .

Οι πλατείες, οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια πρώτιστα ανήκουν άλλωστε στους πολίτες.

Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια  Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων ώστε να μην υπάρξει μια άναρχη και ανεξέλεγκτη  κατάσταση που θα τείνει από το «προσωρινή» να γίνει «μόνιμη».

Επιπλέον δεν έχετε συγκαλέσει ως δημοτική αρχή, Δημοτικό Συμβούλιο για το αίτημα των πλέον του 1/3 Δημοτικών Συμβούλων με τα 13 μέτρα στήριξης τόσο των επαγγελματιών όσο και των πολιτών, μέτρα σημαντικά και ουσιώδη.

Κύριοι,   

Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος στα καταστήματα αλλά και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες να τηρηθεί η νομιμότητα και να υπάρξουν και οι ανάλογες διοικητικές  ή οικονομικές ποινές.

Γιατί πάνω  απ’ όλα κύριοι, προέχει η δημόσια υγεία, η νομιμότητα και το συμφέρον των πολιτών.

Για την δημοτική παράταξη  ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Πασχάλης Λύρατζης

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι

Σοφία Παππά

Κωνσταντίνος Καφφετζής.

Σχετικά Άρθρα