Επιστολές Τελευταία Νέα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Παρέα με τον κορωνοϊό θα το περάσουμε αυτό το καλοκαίρι.

Αποδυναμωμένος από την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία, ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας.

«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας σε τουρίστες από το εξωτερικό» , λέει  ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ , επικεφαλής  σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξηγεί: «ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας» .

Μάλιστα το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ σε συνεργασία   με ιταλικά Πανεπιστήμια, έδειξε ότι, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70%.

Εκτιμάται ότι μετά τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η λοιμογόνος δράση του ιού.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορωνοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του.

«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας και σε τουρίστες από το εξωτερικό».

Φωτό από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας ( https://www.enve-lab.eu/) Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης   που βρίσκεται στην  υπηρεσία της χώρας για τη διαχείριση της φάσης 2 με υγειονομική ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα