slider Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

Ένα ξωκλήσι στο “Αβγό” της Ξάνθης…διηγείται την ιστορία του

Από τις Αλλιώτικες Προτάσεις

Ήταν πριν από 40 περίπου χρόνια όταν ο Ξανθιώτης ιερέας Απόστολος Παπασταματίου, έβαζε στη πλάτη τα υλικά και ξεκινούσε να φτιάξει ένα εκκλησάκι στην κορυφή του “Αβγού”.

Το βουνό – σύμβολο της Ξάνθης που βρίσκεται στα 650μ και καμαρώνει διαχρονικά την πόλη, βλέποντας την απ΄την ωραιότερη θέση.Ο παπα-Απόστολος έκανε πολλά δρομολόγια για να ολοκληρώσει τον σημερινό Προφήτη Ηλία.

Γέννημα θρέμμα Ξανθιώτης είχε βρεθεί απ’ το Εκκλησιαστικό σχολείο, ιερέας στα χωριά της Ξάνθης, ώσπου “κατέπλευσε” στην Αγ. Φωτεινή της Χρύσας, ως την συνταξιοδότηση του. Λάτρευε τους περιπάτους στο βουνό κι αυτός ήταν ο λόγος που επισκεπτόταν συχνά την κορυφή “Σταύρος Τσακίρης” (επίσημη ονομασία) με αφετηρία εκκίνησης την αγαπημένη του Εκκλησιαστική Σχολή, που έζησε σαν παιδί.

Τα χρόνια πέρασαν κι η μικρή ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα στην κορυφή του Αβγού. Όπως τότε που οι φίλοι βοήθησαν τον ιερέα να το φτιάξει, έτσι και τώρα : Ο Κώστας, ο Θοδωρής, η Ελένη κι ο Αναστάσης ήρθαν και βοήθησαν την Αποστολία (εγγονή γαρ).

Έπιασαν βούρτσες και πινέλα, σήκωσαν τα μανίκια και ομόρφυναν το “ασπροκλήσι” .Έτσι λοιπόν, σίγουρα κι ο παπα Αποστόλης καμαρώνει πλέον περήφανος, λίγα μέτρα πιο πάνω απ’ την κορυφή Αβγό και τον ουρανό της Ξάνθης, βλέποντας τους αγαπημένους του να συνεχίζουν να φροντίζουν το εκκλησάκι του…

Σχετικά Άρθρα