Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η απόφαση του Συλλόγου ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ξάνθης σχετικά με τον κανονισμό των εστιών

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην Ξάνθη όσο και σε όλες τις πόλεις της χώρας, δεν αρμόζει σε φοιτητικές εστίες του 21ου αιώνα. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι παλιές και ασυντήρητες. Υπάρχουν αρκετά δωμάτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω έλλειψης συντήρησης με αποτέλεσμα να λιγοστεύει ο αριθμός των οικότροφων. Σε όλες τις πλευρές της, η φοιτητική μέριμνα έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.Ξέρουμε ότι για όλα αυτά ευθύνεται η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης της παιδείας από την σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από τη μία ελλείψεις σε φύλαξη και δρομολόγια και ζημιές σε δωμάτια που δεν διορθώνονται αν δεν πληρώσουμε ξανά από την τσέπη μας, από την άλλη κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές περιμένουν μήνες μέχρι να πάρουν ένα δωμάτιο στις εστίες ενώ το ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει κανονικά. Επίσης γίνονται συνεχώς προσπάθειες να πετάξουν πολλούς από εμάς από τις εστίες για να κρύψουν το πραγματικό πρόβλημα, ότι μόλις το 9% των φοιτητών πανελλαδικά δικαιούται στέγαση!

Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας πλήρωσε ακριβά τις ελλείψεις του δημοσίου, πλήρωσε για όλα όσα το κράτος υποχρεούται να του παρέχει, αφού τα έχει, άλλωστε, ήδη χρυσοπληρώσει με τους φόρους του. Και αυτό που βλέπει… όλες τις κρατικές παροχές κουτσουρεμένες.

Με τον νέο κανονισμό για τις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ η εγγύηση που αναγκαζόμαστε να δίνουμε όταν παίρνουμε δωμάτιο φτάνει τα 200 ευρώ!Αυτό ξέρουμε πως γεννά επιπλέον εμπόδια για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών που έχουν ανάγκη από μία στέγη. Αδυνατούν να δώσουν αυτό το ποσό και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και λόγος να το κάνουν. Ενισχύει την ανισότητα στις ευκαιρίες που έχει κάθε φοιτητής για να μπορέσει να σπουδάσει.

Επιπλέον, ο νέος κανονισμός δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαμονής μας στις εστίες, αυστηροποιώντας  ρυθμίσεις που υπήρχαν και στον προηγούμενο(απαγόρευση επισκέψεων το βράδυ, εκκένωση των εστιών τα διαστήματα των διακοπών για να αξιοποιούνται από το Πανεπιστήμιο κ.α.)

Η στέγαση δεν είναι προνόμια είναι δικαίωμα που απορρέει από την ανάγκη μας!

Έχουμε δει ούτως ή άλλως πως και μέχρι τώρα που η εγγύηση ήταν 90 ευρώ, δεν την επέστρεφαν στους φοιτητές που παρέδιδαν το δωμάτιό τους. Και σε όσους την έδιναν γινόταν μετά από σειρά κινητοποιήσεων από τους φοιτητές και με καθυστέρηση μηνών.

Αναγνωρίζουμε πως και ο κάθε φοιτητής έχει μία ευθύνη να προσέχει τον χώρο που μένει. Όμως κύρια είναι η ευθύνη του κράτους και του Πανεπιστημίου ώστε οι όροι σπουδών και ζωής των φοιτητών να είναι αξιοπρεπείς και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Αυτή η ευθύνη είναι που δεν βλέπουμε πουθενά!

Παράλληλα δημιουργήθηκαν δυσκολίες με την υποβολή των δικαιολογητικών για τη στέγαση λόγω προβλημάτων στο σύστημα του Πανεπιστημίου με κίνδυνο φοιτητές να μείνουν εκτός εστιών επειδή δεν στάλθηκαν τα email τους. Πράγμα για το οποίο δεν ενημερώθηκαν καν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:        

  • Να μην ζητείται καμία εγγύηση από φοιτητές που μπαίνουν στην εστία.
  • Να  επιστραφούν τώρα όσες εγγυήσεις εκκρεμούν σε φοιτητές που παρέδωσαν δωμάτιο. Να επιστρέφεται σε κάθε φοιτητή μόλις παραδίδει.
  • Δωρεάν και δημόσια φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα κλπ).
  • Ανέγερση τώρα νέων σύγχρονων εστιών που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες όλων των φοιτητών.
  • Κυλικείο στην ευθύνη του κράτους με χαμηλές τιμές για τους φοιτητές.
  • Έξω οι εργολάβοι από τις σχολές και τις φοιτητικές παροχές.
  • Να αποσυρθεί το συμφωνητικό διαμονής στις εστίες που αφορά τον κανονισμό.
  • Να δοθεί εκ νέου παράταση υποβολής των δικαιολογητικών. Κανείς φοιτητής να μην μείνει εκτός εστιών λόγω προβλήματος στο σύστημα του Πανεπιστημίου.

Σχετικά Άρθρα