Κόμματα Τελευταία Νέα

Αντίδραση του ΚΚΕ για την ανάρτηση του υπουργού υγείας για το νοσοκομείο Ξάνθης

2 εύλογες απορίες από την ανάρτηση του Υπουργού Υγείας

                Διανύουμε την 21η μέρα των έξτρα περιοριστικών μέτρων στην Ξάνθη και βλέποντας την ανάρτηση του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ανήμερα του Πάσχα νομίζουμε εύλογα μάς έρχονται οι ακόλουθες απορίες.

  1. Όλοι μας γνωρίζουμε πως όλα αυτά τα χρόνια παρά τις μεγάλες ελλείψεις, το Νοσοκομείο Ξάνθης μπορεί και λειτουργεί εξαιτίας της προσπάθειας και της αυτοθυσίας γιατρών, νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού του. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που οι Ξανθιώτες αναλαμβάνουμε την ατομική μας ευθύνη για τη μη διασπορά του ιού COVID 19 κερδίζοντας χρόνο για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση πόσες μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού έκανε;

Υπενθυμίζουμε τα στοιχεία για τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης τον Ιούλη του 2019

«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις ακόμα γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών, αλλά σύντομα, σε επτά από αυτούς, λήγει η θητεία, ενώ από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36.».

Ενώ 2 μήνες πριν, τον Φλεβάρη, σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέφεραν

«Είναι επαναλαμβανόμενη επωδός ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει σοβαρές ελλείψεις  γιατρών και λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων. Αντί προσλήψεων κυκλοφορούν συνέχεια εξαγγελίες προσλήψεων χωρίς υλοποίηση, επικουρικοί γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιστρατεύεται η γνωστή μέθοδος ράβε-ξήλωνε δηλ. αποσπάσεις γιατρών από άλλες Κλινικές ή άλλα Νοσοκομεία».  

            Μπορεί να κερδήθηκε χρόνος και η νόσος να φθίνει ως αποτέλεσμα της υπευθυνότητας που έδειξε ο λαός στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων και τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό στα τμήματα πρώτης γραμμής αλλά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Υγεία δεν αφορούν μόνο τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα λόγω COVID-19. Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας των άλλων παθήσεων.

  • Μήπως μονιμοποιήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και συνολικότερα μιας και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το δημόσιο σύστημα υγείας; Μήπως επεκτάθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με την ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες; (μέχρι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για 4 ½ χρόνια πρωθυπουργός κ. Τσίπρας… θυμήθηκε για παράδειγμα πως πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ…)

            Το αμέσως επόμενο διάστημα η φωνή διεκδίκησης για την ΑΜΕΣΗ κάλυψη των κενών του οργανογράμματος, τουλάχιστον, του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό πρέπει να δυναμώσει απ΄ όλα τα σωματεία, όλους τους φορείς της Ξάνθης. Μένουμε ΔΥΝΑΤΟΙ.

Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα