slider Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

Ξάνθη 1908:Οδός Καραολή

Του Μανώλη Σ. Χούμα

Η φωτογραφία είναι λίγο αραχνιασμένη, γιατί ανασύρθηκε απ’ το χρονοντούλαπο της Ξάνθης.
Αυτός ήταν ο κυριότερος δρόμος της πόλης και οδηγούσε στο Σταθμό των Τρένων, στην παλιά πρωτεύουσα του Νομού την Γενισέα και στο Πόρτο Λάγος, που ήταν το μεγάλο παραθαλάσσιο διαμετακομιστικό κέντρο της Θράκης.
Στο παρελθόν άλλαξε πολλές ονομασίες πριν καταλήξει στη σημερινή όπως : Μπουγιούκ Γιολού, Ισταμπούλ Γιολού, Καπνομάγαζων, Τσώρτσιλ, Σταθμού και στην εποχή μου Κωνσταντινουπόλεως.
Η φωτογραφική μηχανή βρίσκεται στην πλατεία Αλέξανδρου Μπαλτατζή κι έχει βόρειο προσανατολισμό.
Στ’ αριστερά οι καπναποθήκες Κουγιουμτζόγλου και στο βάθος της ίδιας πλευράς του δρόμου, το φωτισμένο απ’ τον ήλιο διώροφο κι ελαφρώς έξω απ’ την Οικοδομική Γραμμή είναι κτίσμα της καπναποθήκης του Μεχμέτ Σουκρή Πασσά.
Η μεγάλη καπναποθήκη του Σουκρή, που βρισκόταν μεταξύ των καθέτων Ελπίδος και Σμύρνης, μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης θα πουληθεί στην καπνική εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων Commercial Company of Salonica και στη συνέχεια θ’ αγοραστεί απ’ τους αδελφούς Γουλιμάρη.
Το νερό που βλέπουμε στο υποτυπώδες καναλάκι απορροής ομβρίων του δρόμου, με την αμελή λιθόστρωση, έρχεται απ’ την Δημόσια Κρήνη – Σεμπίλ Χανέ της Κεντρικής Πλατείας.
Ψηλά στην κορυφογραμμή δεν διακρίνεται ο Ξενώνας της Καλαμούς, που ανεγέρθηκε το 1907-8 επί ποιμαντορίας του αοίδιμου Ιεράρχη Ιωακείμ Σγουρού (1891-1910).
Η φωτογραφία πάρθηκε πολύ κοντά στο 1900 κι εκδόθηκε σ’ επιστολικά δελτάρια απ’ τον Ξανθιώτη Βασίλειο Ραπτόπουλο.
Γράφτηκε στην Ξάνθη – Isketche στις 25 Μαρτίου 1908, ταχυδρομήθηκε στις 8 Απριλίου κι έφτασε στο Βουκουρέστι στις 12 του ίδιου μήνα. Αποστολέας άγνωστος και παραλήπτρια η Βικτωρία Μ.Γεωργίου.
Το γραμματόσημο των 20 παράδων με τον Τουγρά του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ΙΙ, ανήκει στη σειρά 7 αξιών Sultan Abdul Hamid set 1908.
Σχ. 14.3 x 8.9 εκ.

Οπισθότυπος επιστολικού δελταρίου

Σχετικά Άρθρα