slider Κόμματα Τελευταία Νέα

Ο Μπαράν Μπουρχάν ρωτάει στην βουλή για τον ΔΟΑΤΑΠ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτος ο τρόπος λειτουργίας  του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, η λειτουργία  του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς «υπάρχει εντυπωσιακή επίσπευση διαδικασιών στο υπουργείο Παιδείας για την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των Κολλεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων». Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες που συναλλάσσονται με τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. απέχει έτη φωτός από τη μαγική εικόνα που παρουσίασε η αρμόδια Υπουργός.

Οι υπερβολικές καθυστερήσεις – που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα χρόνια(!) – στη διεκπεραίωση των αιτήσεων αναγνώρισης των αλλοδαπών τίτλων σπουδών τους ως ισότιμων ή ισότιμων και αντίστοιχων προς τους απονεμόμενους από τα ημεδαπά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, συνεχίζονται σταθερά. Μέσα σε μια σχεδόν καφκική διαδικασία νέοι συμπολίτες μας, παρότι έχουν καταθέσει πλήρη και άρτιο φάκελο, ταλαιπωρούνται, περιμένοντας χωρίς αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων τους για αδικαιολόγητα μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να μπορούν να λάβουν καμία ουσιαστική πληροφορία για την πορεία της υπόθεσής τους.  

Η πλήρης αδυναμία τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον οργανισμό επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που ζουν εκτός Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν προκειμένου να έχουν την όποια πληροφόρηση για την αίτησή τους.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e- doatap, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Μαΐου του 2019 δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά, αφού αφενός δεν έχει μειώσει το χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών αναγνώρισης και αφετέρου υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για μη ανταπόκριση του οργανισμού στα ερωτήματα τους που στέλνονται με email.

Η κατάσταση που παρουσιάζει ο οργανισμός καθιστά σαφές πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού, καθώς  με το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώσει σε λογικό διάστημα τα καθήκοντά του.

Δεδομένου ότι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις υποθέσεις διεκπεραίωσης των διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων ξένων πανεπιστημίων επί της ουσίας οδηγούν νέους συμπολίτες μας στον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Δεδομένου ότι ο ΔΟΑΤΑΠ δημιουργεί σήμερα μία κατάσταση ομηρίας για νέους επιστήμονες που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, ακυρώνοντας τις όποιες προοπτικές αντιστροφής του brain drain, παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι οι εγκληματικές καθυστερήσεις του οργανισμού οδηγούν νέους, δυναμικούς και καταρτισμένους επιστήμονες στην ανεργία και τις οικογένειες τους στην οικονομική και ηθική εξάντληση.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, γεγονός που οδηγεί σε πληθώρα αιτημάτων αναγνώρισης τίτλων τα οποία ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αδυνατεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να δώσει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;
  2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε νέες προσλήψεις ώστε ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα καθήκοντά του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης

Μπαράν Μπουρχάν – Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα