slider Αγροτικά

Αλλαγή της νομοθεσίας ζητάνε οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Θέμα : «Οικονομικές κυρώσεις σε βοοτρόφους λόγω δήλωσης γεννήσεων άνω των 27 ημερών από τη γέννηση των μοσχαριών»

Κύριε πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, με την ανάληψη των καθηκόντων σας στην προεδρία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σας ενημερώνουμε και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για το πρόβλημα που έχει προκύψει, με ποινές που έχουν βεβαιωθεί από το 2017 και μετά, σε βοοτρόφους της χώρας, σχετικά με τις δηλώσεις γέννησης των βοοειδών τους. Πάρα πολλοί βοοτρόφοι δε δήλωσαν στις ΔΑΟΚ, εντός 27 ημερών το ανώτερο από τη γέννησή τους, μοσχάρια της εκμετάλλευσής τους. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι γεννήσεις δηλώθηκαν εντός των προβλεπόμενων ορίων, όμως οι ΔΑΟΚ δεν καταχώρησαν στο σύστημα άμεσα τις γεννήσεις, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι υπάλληλοι των ΔΑΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είχαν γνώση των συνεπειών που συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους, αυτή η καθυστέρηση.

Το βασικότερο πρόβλημα όμως στην όλη αυτή διαδικασία, είναι η άγνοια που είχαν οι βοοτρόφοι για τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Σίγουρο είναι ότι αν οι βοοτρόφοι ήταν ενήμεροι, θα εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη υποχρέωση που προβλέπεται από την πολλαπλή συμμόρφωση, για να μην έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Όμως από την πολλαπλή συμμόρφωση προβλέπονται τόσα πολλά, που αν τελικά εφαρμοστούν όλα αυστηρά και μάλιστα αναδρομικά, αμφιβάλλουμε αν θα καταφέρει να πληρωθεί στο ακέραιο, έστω κι ένας γεωργός ή κτηνοτρόφος, όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Με την κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ο τρόπος εφαρμογής αλλά και οι αναδρομικές ποινές που βεβαίωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η χαριστική βολή.

Σας ζητάμε να παρέμβετε άμεσα, στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την αναδρομική επιβολή ποινών στους βοοτρόφους.

Οι ποινές αυτές πρέπει να μηδενιστούν και με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ενημέρωση των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, από τις 1-1-2020 να εφαρμοστεί αυστηρά ο συγκεκριμένος κανονισμός, αφού οι βοοτρόφοι θα είναι πια ενήμεροι.

Γνωρίζουμε ότι άγνοια νόμου δε δικαιολογείται. Βλέπουμε όμως καθημερινά ότι ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι και κανονισμοί, όταν χρειάζεται να εφαρμοστούν αυστηρά, υπάρχει πάντα ενημέρωση και προειδοποίηση, όταν τελικός στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά η εφαρμογή και μάλιστα με τη συναίνεση και τη συνεργασία των πολιτών. Επίκαιρο παράδειγμα ο αντικαπνιστικός νόμος, που ενώ υπήρχε, η εφαρμογή του είχε ατονήσει και για να εφαρμοστεί αυστηρά, υπήρξε ολόκληρη καμπάνια ενημέρωσης σε όλη τη χώρα και με όλα τα μέσα, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο προειδοποιήσεις κι όχι ποινές.

Θα θέλαμε την ενεργοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω των τοπικών εκπροσώπων του, με την τακτική ενημέρωση των κτηνοτρόφων για αλλαγές στον κανονισμό που τον διέπει, αλλά και για να εφιστάται η προσοχή σε λάθη και παραλείψεις των παραγωγών, έτσι ώστε αυτές να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον.

Ελπίζουμε στην άμεση παρέμβασή σας και είμαστε ανοικτοί να συμβάλουμε κι εμείς στην καλύτερη ενημέρωση των κτηνοτρόφων μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όποτε μας ζητηθεί.     

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

Σχετικά Άρθρα