slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Προσκυνηματική θεωρία στους Άγιους Τόπους με τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοφάνους Ξάνθης

Με την Χάρη του Θεού , την ευχή και άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ Παντελεήμονος μία ομάδα σαράντα δύο προσκυνητών με πρωτοστάτη τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Κυριαζόπουλο Προϊστάμενο της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Θεοφάνους Ξάνθης , ξεκινήσαμε την Τρίτη 24η Σεπτεμβρίου 2019 ένα μακρινό προσκυνηματικό ταξίδι στα μέρη εκείνα τα οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε, θαυματούργησε , έπαθε , Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε για μας τους ανθρώπους τα παιδιά Του , ο Λυτρωτής μας Χριστός. Προσκύνημα, όνειρο και στόχος πολλών από εμάς στην πορεία της ζωής μας και ολίγων για δεύτερη και πολλοστή φορά.
Μετά το ταξίδι από την Θεσσαλονίκη για Αθήνα και με τελικό προορισμό το Τελ Αβίβ, φτάσαμε αισίως στο αεροδρόμιο buen courion και αφού πήραμε την βίζα και τις αποσκευές μας στο εξωτερικό άκρο του αεροδρομίου μας περίμενε η Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Γραφείου CARAVEL από την Θεσσαλονίκη κυρία Τριανταφυλλιά Μαντούση , η οποία είχε την οργάνωση του προσκυνήματος.
Αργά το βράδυ φτάσαμε στην Ιερουσαλήμ , την πόλη της ειρήνης και τακτοποιηθηκαμε στο ξενοδοχείο GLORiA εντός της παλαιάς πόλεως. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Πανιερωτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος ο οποίος ήταν ο Αρχηγός και ξεναγός μας .
Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και την Τετάρτη άρχισε η πνευματική οδοιπορεία.
Αφού πήραμε την ευχή της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητας του Πατριάρχου των Ιεροσολύμων κ.κ Θεοφίλου του Γ στην συνέχεια προπορευθήκαμε προς τη Βηθανία στο σπίτι των αδερφών του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας, όπου ο Χριστός ανέστησε τον αγαπημένο του φίλο τον Λάζαρο.
Στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισσαίου, όπου βρίσκεται η παραφυάδα της συκομωρέας όπου ο μικρόσωμος Ζακχαίος ανέβηκε για να δει τον Χριστό.
Στο Σαρανταριο Όρος όπου ο Χριστός νήστεψε και πειράχθηκε από τον διάβολο και κατόπιν στην Ιερά Μονή Χοζεβά , στη συνέχεια στη Σαμάρεια στο φρέαρ του Ιακώβ και τέλος στον Ιορδάνη Ποταμό το σημείο της βαπτίσεως του Χριστού.
Την επόμενη ημέρα παραμονή της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με το παλαιό εορτολόγιο παρακολουθήσαμε τον Εσπερινό της Εορτής στον Πανίερο Ναό Της Αναστάσεως προεξάρχοντος της ΑΘΜ του πατριάρχου των Ιεροσολύμων κ.κ Θεοφίλου, Αρχιερέων Αγιοταφιτών πατέρων και πλήθους προσκυνητών και την κυριώνυμο ημέρας της Εορτής την Θεία Λειτουργία και την Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού.
Μοναδικές στιγμές συγκίνησης και κατάνυξης ζήσαμε όταν επισκεφτήκαμε το Πραιτώριο την φυλακή του Χριστού και ανηφορήσαμε με τον Σταυρό την οδό Του Μαρτυρίου με τελικό προορισμό τον Ναό της Αναστάσεως.
Πόσο δέος νιώσαμε στο μακρινό πνευματικό οδοιπορικο στη Ναζαρέτ όπου δέχθηκε η Παναγία μας το μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι θα γεννήσει τον Χριστό , στην Κανά όπου έγινε το πρώτο θαύμα του Γάμου και του κρασιού , στο όρος Θαβώρ όπου έγινε η Μεταμόρφωση Του Χριστού και στον Ιορδάνη Ποταμό όπου τελεσαμε τον Αγιασμό .
Πνευματική ομορφιά αντικρίσαμε στην πορεία μας προς την Λαύρα του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου ,
όπου είναι άβατο για τις γυναίκες,
την Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου όπου βρίσκεται το σπήλαιο των μάγων, στο χωριό των Ποιμένων όπου οι βοσκοί αντίκρισαν το αστέρι που τους οδήγησε στη φάτνη και στη βασιλική της Γεννήσεως όπου προσκύνησαμε την φάτνη του Γεννηθέντος Χριστού.
Η μια ημέρα ξεχωριστή από την άλλη σε πνευματικότητα. Όταν αντικρίσαμε την Ιερά
Τη Μονή του Σταυρου όπου υπάρχει το τρισύνθετο δέντρο του Λώτ , από το οποίο έγινε ο Σταυρός του Χριστού , το Καταμόνας όπου υπάρχει ο Τάφος του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και η Γεσθημανή όπου βρίσκεται το Θεομητορικό Μνήμα και η μοναδική σε κάλλος και ομορφιά εικόνα της Παναγίας της ιεροσολυμίτισσας.
Ρήγος μας διαπέρασε όταν γίναμε προσκυνητές του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως και αντικρίσαμε την Αποκαθήλωση, τον Πανάγιο Τάφο, τον Γολγοθά, τον τόπο της φραγγέλωσης και το σημείο όπου η Αγία Ελένη βρήκε τον Σταυρό του Χριστού μετέχοντας σε βραδυνές αγρύπνιες.
Όλα αυτά γινόταν πιό έντονα μέσα μας
με την μετάδωση των εμπειριών Του άοκνου και με πολλές εμπειρίες Αγιοταφίτη Πατέρα, Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου συνοδοιπόρου στο προσκύνημα μας ο οποίος μας μόρφωνε πλήρως για το κάθε προσκύνημα μαζί με την Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Γραφείου CARAVEL κ. Μαντούση για τον άψογο προγραμματισμό και οργάνωση του προσκυνήματος.
Κάθε όμορφο γεγονός έχει και ένα σύντομο τέλος. Οι ημέρες κύλησαν γρήγορα και την Δευτέρα 30η Σεπτεμβρίου 2019 έφτασε η ώρα του γυρισμού στην πατρίδα.
Πολλές οι πνευματικές αναμνήσεις για όλους μας που αποκομίσαμε αλλά το κυριότερο που Ο καθένας από μας μονολογούσε ήταν ότι του χρόνου θα ξανάρθω , ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο για την μοναδική σε εμπειρίες από τα Παναγία μέρη κατάρτιση μας και την κυρία Τριανταφυλλιά Μαντούση για την ιδανικότερη οργάνωση της προσκυνηματικής μας θεωρίας.
Θα προσευχόμαστε και πρέπει να προσευχόμαστε στον Πανάγιο Θεό να τους χαρίζει υγεία πολλή και δύναμη στη ζωή τους για να συνεχίζουν το έργο Τους .
Η χάρις του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου να χαριτώνει και να σκεπάζει την Αυτού Θειοτάτη Μακαριοτητα Πατριάρχη των Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο τον Γ και όλη την Αγιοταφιτική Αδερφότητα για το πολυσχιδές έργο Τους ώστε να παραμένει το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων για πάντα ελληνικό.
Ευχαριστώντας τον Άγιο Θεό και όλους τους προσκυνητές για την συμμετοχή τους στο οδοιπορικό ταξίδι , μεταφέρουμε σε όλους εσάς το μήνυμα ότι σαν ορθόδοξοι χριστιανοί όλοι έστω για μια φορά να γίνεται μέτοχοι και προσκυνητές των Παναγίων Τόπων.

Ιεροσόλυμα
Δευτέρα 30η Σεπτεμβρίου 2019
Αρχιμανδρίτης
Αντώνιος Βούλκος.

Σχετικά Άρθρα