slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Η πανέμορφη Σταυρούπολη μέσα από φωτογραφίες !

Σταυρούπολη Ξάνθης:

Η γραφική Σταυρούπολη κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Χτισμένη σε έναν φυσικό εξώστη, στις πλαγιές χαμηλών λόφων, απέχει 28 χλμ. Πήρε το όνομά της από τη θέση στην οποία βρίσκεται’ αποτελεί το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ξάνθη, τη Δράμα, τη Βουλγαρία και την Καβάλα. Είναι η Χώρα των αρχαίων Διών, και το σημερινό της όνομα το έχει από το 1920. Αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Νεστοχώρι της Ξάνθης, υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής και στις μέρες μας ως Δημοτική Ενότητα απαρτίζεται από τις τοπικές κοινότητες Γέρακα, Δαφνώνα, Καρυοφύτου, Κομνηνών, Νεοχωρίου και Πασχαλιάς. Κέντρο καλλιέργειας καπνού και μέχρι τη δεκαετία του ’60 , διατηρεί έντονα τα σημάδια της οικονομικής ευημερίας του παρελθόντος, στην πολεοδόμηση και στα κτίσματα της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, παρουσιάζουν πολλές παλιές κατοικίες. Λιθόκτιστες με εξοχές που στηρίζονται σε ξύλινους δικούς, προς την πλευρά του δρόμου. Στην περίοδο της οικονομικής ευημερίας, σε όλη την περιοχή έχουμε διώροφες κατοικίες με νεοκλασσικές επιρροές.
Παραδοσιακά σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, μια όμορφη συμμαζεμένη πλατεία, περιτριγυρισμένη από καφετέριες και ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο αλλά και το κτίριο όπου στεγάζεται η δημοτική ενότητα, ξενώνες, ταβερνάκια κ.ά. είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε στη Σταυρούπολη.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί
Τον μακεδονικό τάφο της Σταυρούπολης θεωρείται ο πιο καλοδιατηρημένος και εντυπωσιακός από τους μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντες μακεδονικούς τάφους της Θράκης. Απέχει 2 χλμ. περίπου ΝΑ της Σταυρούπολης και βρίσκεται σε μικρή απόσταση, 900 μ. περίπου, από τον δρόμο που οδηγεί στα Κομνηνά. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε συλημένος. Αποτελείται από καμαροσκέπαστο εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, το οποίο στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο της άλλοτε Εφορείας Καπνού. Δημιουργήθηκε από τον Σταύρο Καραμπατζάκη το 1994, ο οποίος επί χρόνια μάζευε διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας. Το 2001 μεταφέρθηκε στον σημερινό χώρο. Στο ισόγειο του κτιρίου εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και σύνθεση επιπλωμένου θρακικού δωματίου. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συλλογή αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα αντικείμενα φωτισμού.
H εκκλησία της Ευαγγελίστριας, κατασκευασμένη το 1858, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Το κτίριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, στην λεωφόρο Σταθμού, αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της Ξάνθης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
Η αγροτική κατοικία ιδιοκτησίας Π. Μουρατίδου, η οποία αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχοντικού της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης στις αρχές του 19ου αι. με αξιόλογα μορφολογικά και τυπολογικά στοιχεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στο οποίο συνδυάζονται οι χώροι κατοικίας με τους χώρους παραγωγής καπνού.

Από την σελίδα του facebook “Η Ζωή στο χωριό”

Σχετικά Άρθρα