Lifestyle slider Τελευταία Νέα

Arabica ή Robusta: εσύ τι τύπος είσαι;

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους ψυχολογικό τεστ…είναι απλά οι δύο ποικιλίες που κυριαρχούν στην παγκόσμια βιομηχανία του καφέ!

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει κάποια στιγμή κι από τους δύο, ωστόσο υπάρχουν βασικές διαφορές που καθορίζουν αυτό που σημαίνει για τον καθένα μας “απολαυστικός καφές”.

Ξεκινώντας απο τη γεύση που αφήνει ο κάθε καφές στον ουρανίσκο μας, θα μπορούσε κανείς να πει οτι ο Arabica είναι πιο… εκλεπτυσμένος τύπος, καθώς έχει πιο γλυκιά γεύση και ελάχιστη πικράδα. Συνήθως συγκεντρώνει  φρουτώδεις και σοκολατοειδείς γεύσεις και αρώματα ενώ μπορεί ν’ αφήσει μια νότα καραμέλας ή βανίλας.

Από την άλλη πλευρά ο Robusta είναι πιο…brutal θα έλεγε κανείς. Εχει έντονη πικράδα στη γεύση, περικλείει αρώματα του βρεγμένου χώματος και του ξύλου ενώ μπορει να αφήσει την αίσθηση φιστικιού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που φτάνει περίπου στο 3%, σε αντίθεση με τον Arabica που έχει περίπου 1,5%.

 

Κυριαρχεί η άποψη ότι οι κόκκοι Robusta, λόγω και της πικρής τους γεύσης είναι κατώτεροι ποιοτικά. Σε αυτό συντελεί και το χαμηλότερο κόστος τους, κάτι το οποίο οφείλεται στο οτι είναι πιο ανθεκτικοί καρποί, η σοδειά τους διαρκεί περισσότερο και υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά. Είναι όμως πολύ απλουστευμένο το συμπέρασμα αυτό. Σήμερα, πάνω από το 75% του καφέ που καλλιεργείται παγκοσμίως είναι ποικιλίας Αrabica, λόγω της αυξημένης ζήτησής της, κάτι όμως που δεν εγγυάται ότι είναι και συνολικά ποιοτικά ανώτερος. Επίσης, η ποικιλία Robusta προτιμάται ιδιαίτερα από τους Ιταλούς για την παρασκευή του espresso τους, γιατί δημιουργεί πλούσια κρέμα και πιο γεμάτο σώμα.

Οι γνώστες της παραγωγής καφέ, πειραματίζονται με χαρμάνια που περιλαμβάνουν και τις 2 ποικιλίες, ώστε να κρατήσουν τα πιο καλά χαρακτηριστικά τους και να δημιουργήσουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς κάνει και η αλυσίδα καφέ The Espressonist, γι’ αυτό και έχει επιτύχει ένα εξαιρετικό μείγμα καφέ που προέρχεται από διαφορετικές ποικιλίες. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν ψηθεί ξεχωριστά και αναμειγνύονται στη συνέχεια.

Προτείνουμε να τον δοκιμάσεις, ό,τι τύπος κι αν είσαι!

THE ESPRESSONIST

– Δημοκρίτου 2
– Βόγδου Μιχαήλ 12
– Τηλέφωνο παραγγελιών: 25410 65500
– Website: www.theespressonist.gr

 

Σχετικά Άρθρα