sliderΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Παρουσίαση της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης χτες στο ΙΘΤΠ | Φωτογραφίες

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Μια επιτυχία πραγματοποιήθηκε μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε  ο σύλλογος ΠΑΣ  Πυροσβεστών νομού Ξάνθης στα πλαίσια της τριήμερης-τρίπτυχης εκδήλωσης με τίτλο ¨Η Πόλη στην Ξάνθη¨.

Ο σύλλογος φιλοξενήσει στην πόλη μας, από χτες 3 Μαΐου 2019, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Χτες λοιπόν οι Ξανθιώτες είχαν την ευκαιρία στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π) στις 7 η ώρα  να γνωρίσουν το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο των ομογενειακών σχολείων το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο βήμα τους ιδρύματος  μίλησαν οι κκ  Δεμιρτζόγλου Ιωάννης Δ/ντής του Ζωγράφειου Γυμνασίου-Λυκείου και Ζώτος Δημήτριος Δ/ντής της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής που παρουσίασαν το  εκπαιδευτικό έργο των σχολείων της Πόλης και οι δύο διευθυντές μίλησαν για το έργο των σχολειών τους και την προσπάθεια τους να διατηρηθεί το ελληνικό ιδεώδες στην Πόλη.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και ο Δήμαρχος Ξάνθης, ενώ ανταλλάχτηκαν ενθύμια, πλακέτες και δώρα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο

Προλόγισε ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος με θέμα Παιδεία και Πολιτισμός

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ “Η ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ” – ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΞΑΝΘΗ, 3 Μαΐου 2019
«Παιδεία και Πολιτισμός
– επικοινωνία με παρελθόν, παρόν και μέλλον»
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του Θανάση Μουσόπουλου

Αισθάνομαι τιμή και χαρά για την παρουσία μου στη σημερινή όπως και στις όλες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός σύλλογος των Πυροσβεστών της Ξάνθης στην πόλη μας. Σβήνουν βέβαια τις υλικές φωτιές, ανάβουν όμως με τη δράση τους πνευματικές και πολιτιστικές πυρκαγιές.
Φέτος η Ξάνθη πανηγυρικά εορτάζει τα εκατό χρόνια ελευθερίας της. Δύο σημαντικοί παράγοντες – η Παιδεία και ο Πολιτισμός – τιμώνται γιατί αποτελούν τους ασφαλέστερους οδηγούς όχι μόνο για την απόκτηση αλλά και για τη διατήρηση της ελευθερίας.
Η παρουσία δύο εμβληματικών εκπαιδευτηρίων της Πόλης – της Μεγάλης του Γένους Σχολής και του Ζωγράφειου Λυκείου και Γυμνασίου – τιμά την Ξάνθη και επισφραγίζει τον ουσιώδη ρόλο των σχολείων σε κάθε τόπο και χρόνο. Αείποτε, μεγάλο σχολείο είναι το ανοικτό σχολείο. Ανοικτό στο παρελθόν και στο παρόν, ανοικτό στην κοινωνία και στους ανθρώπους της. Τα δύο σχολεία που τιμούν την πόλη μας έχουν από γεννήσεώς τους αποδειχθεί φάροι πολιτισμού και φάροι παιδείας. Επιπλέον τα σχολεία παίζουν ρόλο αναντικατάστατο στην επικοινωνία λαών.
Τα μεγάλα σημερινά προβλήματα της ανθρωπότητας (πυρηνικά, κλιματική αλλαγή, τεχνολογία/τεχνητή νοημοσύνη /κοινωνική δικτύωση) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα κράτος (όσο μεγάλο και δυνατό) ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς παγκόσμια συναίνεση. Η πολιτική και πολιτιστική ενδογαμία αποτελούν το χειρότερο δρόμο για την πρόοδο του ατόμου και της κοινωνίας.
Τα εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων δείχνουν ότι πολιτισμός και πολιτική μέσα στο μεγάλο ταξίδι της διαλεκτικής προϋποθέτουν ευρύτατη συναίνεση πάνω σε απλούστατες αρχές, επικοινωνία και σεβασμό.
Η παρουσία της Μεγάλης του Γένους Σχολής και του Ζωγράφειου Λυκείου και Γυμνασίου και τα όσα θα μας παρουσιάσουν αποτελούν αναντικατάστατη κατάθεση στην πατρίδα του Μάνου Χατζιδάκι και όλων των ανδρών και γυναικών δημιουργών της Ξάνθης. Θεωρώ τιμή μου που σας χαιρετίζω ως ο έσχατος των κατοίκων τούτης της γωνιάς του πλανήτη μας.
Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να προσφέρω στα δύο ιδρύματα από ένα αντίτυπο του βιβλίου μου «Βυζαντινή Οικουμένη» Θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού – για να κοσμούν τις ιστορικές βιβλιοθήκες τους. Τιμή και χαρά για μένα τούτη η μικρή δωρεά.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα