slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

1,4 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί στη Δράμα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει 1.469.300 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί στην Δράμα.

Το Αράπ Τζαμί κτίστηκε την περίοδο 1850-1875 στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας, κοντά στη σημερινή πλατεία Δικαστηρίων, είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας.

Σήμερα, στην μπροστινή του πλευρά υπάρχουν μαγαζιά που κρύβουν την πρόσοψή του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται μέσω ενός μαγαζιού που ανήκει στο Δήμο Δράμας.

Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, θα κατεδαφιστεί το μαγαζί του Δήμου προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση στο τέμενος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου και θα αναπλαστεί ο περιβάλλον χώρος προκειμένου το Αράπ Τζαμί να καταστεί επισκέψιμο.

Το έργο θα εκτελέσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την ανάδειξη των μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά μήκος της αρχαίας Via Egnatia.

Στη Δράμα, το Αράπ Τζαμί είναι το δεύτερο μνημείο που εντάσσεται για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μετά τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Με την αφορμή αυτή, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε το ιστορικό τέμενος και ενημερώθηκε για την κατάστασή του από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

 

 

Σχετικά Άρθρα