slider Καρναβάλι Ξάνθης Τελευταία Νέα

Στις 1 το μεσημέρι ξεκινά η μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού στις 7 καίμε τον Τζάρο!!!

10 Μαρτίου

13:00

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση

 

Ο βασιλιάς καρνάβαλος ξυπνά από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα τεσσάρων ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα του φετινού θέματος να δηλώνει ερωτευμένος περισσότερο από ποτέ. Πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές απλωμένους σε έναν πολύχρωμο καμβά, ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Τη μουσική επιλέγουν οι Δημήτρης Σταυρίδης και Φώτης Ίλτσος.

Σε μια πόλη που έχει τον δικό της τρόπο να διασκεδάζει, να φιλοξενεί, να μαγεύει, να ξεχωρίζει για το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Μια πόλη τόσο πολύχρωμη όσο και οι καρναβαλιστές της.

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων σε μουσική επένδυση από τον Τόρη Παπαδήμα.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

 

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

19:00

Τελετή λήξης

Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτεί το έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα