slider Κόμματα Τελευταία Νέα

Δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στην Ξάνθη (φωτογραφίες και βίντεο)

Σήμερα στην πόλη της Ξάνθης εγκαινιάζονται τα νέα γραφεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, από τον πρόεδρό της Γιάννη Παναγόπουλο. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ από την ίδρυσή του είχε ως κύριο στόχο την τεκμηρίωση των θέσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικότερα της ΓΣΕΕ. Ιδεολογικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι ένα εργαλείο που υπηρετεί τη στρατηγική και την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, την ενσωμάτωση του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού που αποτελεί και την κυρίαρχη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οι συνεργασίες με φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες οικονομολόγους, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy Economics έχοντας στόχο «να ενισχυθούν επιστημονικά οι εναλλακτικές προτάσεις από τα συνδικάτα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» αποτέλεσαν επεξεργασίες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν όχημα για την αφαίρεση κατακτήσεων απ’ την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μεταφέροντας τα βάρη από την κρίση σε αυτούς.

Οι τάχα εναλλακτικές προτάσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ βρίσκονται σε προγράμματα όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας με μισθούς πείνας χωρίς δικαιώματα συμβάλλοντας στην κατάργηση της σταθερής εργασίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σήμερα, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ντίλερ εργασίας μέσω δεκάδων προγραμμάτων, είναι πρωτοπόρο στην υλοποίηση αυτών. Πιο συγκεκριμένα διαχειρίζεται προγράμματα επιταγής εισόδου στην εργασία, voucher, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ευρωπαϊκά προγράμματα κάθε είδους, προγράμματα κατάρτισης.

Οι λειτουργίες του και η χρηματοδότησή του συγκροτούν ένα βασικό εργαλείο εκμετάλλευσης και εξαγοράς συνειδήσεων. Είναι μία καλοστημένη μηχανή που διαχειρίζεται τεράστια ποσά που καταλήγουν έμμεσα στις τσέπες των επιχειρηματιών. Μαζί με τα αρπαχτικά των ΜΚΟ, των ΚΕΚ και των δουλεμπορικών γραφείων κάνει μπίζνες πάνω στην ανεργία, στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων.

Μέσα από αυτά τα προγράμματα εκατοντάδες εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες, εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες με καταστρατήγηση ακόμα και αυτών των άθλιων όρων εργασίας που προβλέπονται.

Η εξέλιξη του ΙΝΕ δείχνει πως αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διαφθορεία. Διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά προγράμματα, είναι ντίλερ μαύρης εργασίας με τους χειρότερους όρους, προγράμματα που θερίζουν συλλογικές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, που νομιμοποιούν την υποταγή και το συμβιβασμό. Ταυτόχρονα έχει εξελιχθεί σε βασικό κέντρο αποπροσανατολισμού για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και την έξοδο από αυτήν αναμασώντας και αναπαράγοντας όλες τις αστικές αντιλήψεις και προτάσεις.

Έτσι με αφορμή το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτη του 2019 σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, οι εργατοπατέρες – καρεκλοκένταυροι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ομάδα Βασιλόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ) φτιαγμένοι από την ίδια πάστα της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης (ΕΚΕ – ΔΑΚΕ), ήρθαν να «διαφημίσουν και να προπαγανδίσουν» τα επιτεύγματα τους των προηγούμενων χρόνων που ορισμένα από αυτά είναι ότι:

  • Στήριξαν και στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Ούτε μια κουβέντα δεν είπαν για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα.
  • Στήριξαν και στηρίζουν την ανάπτυξη με τους άθλιους μισθούς, μεροκάματα και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Συνυπέγραψαν τον άθλιο μισθό των 586 ευρώ του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου. Μπήκαν εμπόδιο στην προσπάθεια 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και συνδικάτων που κατέθεσαν σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις ΣΣΕ και την επαναφορά τους.
  • Στήριξαν και στηρίζουν το χτύπημα της απεργίας.
  • Στήριξαν την προσπάθεια χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και την παράδοσή της ολοκληρωτικά στο μεγάλο ασφαλιστικό κεφάλαιο, μέσω του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, που συμφώνησαν με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση.
  • Στήριξαν και στηρίζουν τη λογική εργοδότες και εργαζόμενοι μαζί για την καπιταλιστική ανάπτυξη, γράφοντας «στα παλιά τους τα παπούτσια» τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Στήριξαν και στηρίζουν τη λογική ότι οι απεργίες «έφαγαν τα ψωμιά τους» και τώρα οι εργαζόμενοι χρειάζονται διάλογο και συνεννόηση με την εργοδοσία, χρειάζονται «έξυπνους» συνδικαλιστές.
  • Από τη μία πλευρά, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός θέλει να προχωρήσει σε ένα συνέδριο με ακόμη πιο μεγάλης έκτασης νοθειών και πλαστογραφιών, διπλοψηφιών από το προηγούμενο. Ξεθάβουν «σωματεία» ανύπαρκτα, στήνουν μέσα στα διάφορα γραφεία νέα για να συμπληρώσουν το μέτρο, για την εκλογή αντιπροσώπων.

Τους λέμε ορθά κοφτά ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ξάνθη, σε μια πόλη με ισχυρή παρακαταθήκη καπνεργατικών αγώνων, με θύματα και νεκρούς, με κατακτήσεις σε δικαιώματα που αυτοί και οι όμοιοι τους κατάφεραν να κάνουν κουρελόχαρτα, όπως το οχτάωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή της πόλης μας κάθε εργαζόμενο να βγάλει συμπεράσματα από την στάση και την δράση τους, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο η ανάγκη η εργατική τάξη να απαλλαγεί από τα βαρίδια αυτά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να συνταχθεί με το Π.Α.ΜΕ. Να πορευτεί μαζί με τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυνταχθεί, να αλλάξει ρότα, μακριά από την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Σχετικά Άρθρα