slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 216η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2019

 

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της καθ  ἡμᾶς Ιεράς Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Ανέτειλε ο καινούριος χρόνος το 2019. Τον υποδεχτήκαμε με ελπίδες και όνειρα. Γι’ αυτό στέλνουμε και παίρνουμε ευχές, επισκεπτόμαστε συγγενείς και φίλους, διοργανώνουμε εορταστικές εκδηλώσεις.

Από το νέο χρόνο ζητούμε κάτι να αλλάξει στη ζωή μας προς το καλύτερο.

Ως Χριστιανοί πιστεύουμε ότι η πραγματική αλλαγή στα πράγματα του κόσμου δεν γίνεται χωρίς Χριστό.

Ήρθε στον κόσμο και άλλαξε το χθες, το σήμερα, το αύριο, ο Χριστός.

Το χθες όσο επαχθές και αν είναι ο Χριστός το αλλάζει, όσο αμαρτωλό και αν έχει γίνει το μεταμορφώνει.

Το σήμερα, όσο δύσκολο και βασανιστικό και αν έχει καταντήσει το μεταβάλλει σε αγώνα ωραίο και ζυγό χρηστό.

Το αύριο, όσο μουντό ορίζοντα και να έχει το κάνει ελπίδα.

Ο Χριστός επέφερε την μεγάλη αλλαγή. Από τη φθορά στην αφθαρσία, από την αμαρτία στην λύτρωση, από την μιζέρια στην χαρά, από την διαίρεση στην ενότητα, από την ταραχή στην γαλήνη, από την αδικία στην δικαιοσύνη, από την απάτη στην αγάπη, από τον θάνατο στην ζωή.

Αλλαγή λοιπόν ο Χριστός αδελφοί.

Αλλαγή για τον εαυτό Του, αφού ο ίδιος άλλαξε μορφή προκειμένου να έρθει κοντά μας.

«Ος εν μορφή Θεού υπάρχων εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος» γράφει ο Απόστολος Παύλος στην προς Φιλιππισίους επιστολήν του.

Αλλαγή για μας. Η πρώτη αλλαγή μας έγινε με δική μας πρωτοβουλία. Είναι η πτώση μας, πρόκειται για κατιούσα αλλαγή, από την ζωή στον θάνατο. Η δεύτερη αλλαγή έγινε με δική Του πρωτοβουλία, την Ενανθρώπησή Του. Είναι η ανάπλαση και ανάσταση του πεπτωκότος ανθρώπου.

Η αλλαγή του χρόνου για τους Χριστιανούς δεν είναι συμβολική. Δεν υπάρχει κάποιος γερασμένος χρόνος που παραδίδει την σκυτάλη της ζωής στον νέο. Η αλλαγή του χρόνου είναι πραγματική.

Από την στιγμή που το άχρονο μπαίνει στον χρόνο, με το χρόνο κερδίζεται το άχρονο. Από την στιγμή που ο άχρονος Θεός μπαίνει στον χρόνο με την ενανθρώπηση Του, από εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος του χρόνου κατακτά την αιωνιότητα.

Η δική Του χρονικότητα σημαίνει την δική μας αιωνιότητα.

Η Εκκλησία μας καλεί στον νέο χρόνο να διορθώσουμε την πορεία πλεύσεως. «Να ανοίξουμε κουπί και να τραβήξουμε για τα πέλαγα ταξιδευτές. Να γίνουμε οδοιπόροι φλογεροί στο δύσκολο ανέβασμα για τις ψηλές κορυφές», όπως λέει ο ποιητής.

Ο Θεός μας χάρισε μια ακόμη καινούρια χρονιά για να μεταμορφωθούμε «από δόξης εις δόξαν» με τον ανακαινισμό του νου και την απόκτηση αγίων φρονημάτων κατά το θέλημα του Θεού.

Να φυλάξουμε την πίστη μας, την ενότητα, να καλλιεργήσουμε την έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπο, να υπερασπισθούμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας.  Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκχωρεί τίποτα, όσα οι προγονοί μας κληροδότησαν με το αίμα τους.

Για εμάς τους Ξανθιώτες το νέο έτος 2019 αποτελεί ένα ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης, αφού σηματοδοτεί την συμπλήρωση εκατό ετών ελεύθερου βίου.

Η σκλαβιά στην βόρειο Ελλάδα κράτησε εξακόσια περίπου χρόνια. Βαρύς ο φόρος του αίματος, εξανδραποδισμοί, λεηλασίες, αιχμαλωσίες, μαρτύρια, βασανισμοί δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.

Χρειάζεται αδελφοί σήμερα να αποκτήσουμε αντισώματα για να αντισταθούμε στην ισοπέδωση που θέλουν να επιβάλουν οι ισχυροί της γης.

Ας έχουμε όμως υπ’ όψιν τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. «Εαυτόν μη αδικούντα ουδείς παραβλάψαι δυνήσεται». Κανένας δεν μπορεί να μας βλάψει εάν εμείς οι ίδιοι δεν αδικούμε τον εαυτό μας.

Εύχομαι, καλή ευλογημένη και ειρηνική χρονιά.

 

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα