slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ναι στην άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης και όχι στον «Κλεισθένη Ι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στην Κομοτηνή η 7η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη Συνεδρίαση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο ψηφίσματος συμπαράστασης που κατέθεσε  ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠ.ΟΠ. Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου 2018, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δυο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.

Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.

Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.

Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Ακολούθως έγινε συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι”».

Στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία, το Σχέδιο Νόμου αφορά μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική και σε πολλές περιπτώσεις περιπλέκει τις διαδικασίες αντί να τις απλοποιεί.

Το Σχέδιο Νόμου δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προτάσεις, που έχουν διατυπωθεί στα συνέδρια της ΕΝ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού στην καθημερινή λειτουργία τους και να μην αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.

Κυρίως, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων με προσωπικό, πόρους και νέες αρμοδιότητες.

Γενικά, το συγκεκριμένο Σχέδιο δε συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην αποτελεσματική διοίκηση και στην ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων της Αυτοδιοίκησης, παρά θέτει  κατ’ επίφαση μόνο θέματα δημοκρατίας.

Γι’ αυτό, σύμφωνα και με το ψήφισμα του κοινού Συνεδρίου ΕΝ.Π.Ε. – Κ.Ε.Δ.Ε. και τις αναλυτικές προτάσεις για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση τις οποίες κατέθεσε η ΕΝ.Π.Ε. στο Υπουργείο Εσωτερικών, καλούμε την κυβέρνηση να προσέλθει σε περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο.»

Τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το θέμα κατέθεσαν επίσης Αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζήτησε την απόσυρση του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

Σχετικά Άρθρα