slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Σήμερα το πρωί: Πυροβολισμοί στρατιωτών και βολές όλμων του ΔΣΣ έξω από το οχυρό του Εχίνου στα Πομακοχώρια | φωτογραφίες και βίντεο

Ένας φόρος τιμής σε κάποιους ξεχασμένους ήρωες που η ιστορία δεν τους έκανε ευρύτερα γνωστούς, γιατί η εποποιία τους χάθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα περιστατικά του τελευταίου μεγάλου πολέμου της Ανθρωπότητας.

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί Κυριακή 15 Απριλίου 2018 ο εορτασμός της επετείου της Μάχης των Οχυρών, στο οχυρό του Εχίνου. Στην Επετειακή Εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Δκτής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντγος Γεώργιος Καμπάς, παραβρέθηκαν οι Θρησκεύτηκες (ομητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και ο νόμιμος Μουφτής Σινίκογλου), πολιτικές αρχές του Ν. Ξάνθης, Ν. Καβάλας και Ν. Έβρου, καθώς και διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι του Ν. Ξάνθης.

Κατά την 45λεπτη εκδήλωση μάλιστα υπήρξε προσκλητήριο των πεσόντων αλλά και αναπαράσταση την μάχης με πυρά αλλά και στρατιώτες που εφορμούν και άλλους να αμύνονται.

Αξιοσημείωτο της όλης τελετής, ήταν η παρουσία για πρώτη φορά, αντιπροσωπείας μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου Εχίνου, οι οποίοι με την σειρά τους κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Το ιστορικό

Τον Απρίλιο του 1941 βορειανατολικά της Ξάνθης, στο χωριό Εχίνος, μια χούφτα Έλληνες Στρατιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος (καθώς και Έλληνες Μουσουλμάνοι- Πομάκοι που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό) κράτησαν καθηλωμένη για 3 ολόκληρες μέρες μια βαριά εξοπλισμένη μεραρχία των Ναζί, γράφοντας την δικιά τους επική ιστορία!

ΟΧΥΡΟ ΕΧΙΝΟΣ,ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1941: Η ώρα του μεγάλου χρέους ήρθε για τ” οχυρό τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 1941. Οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών θέλησαν να περάσουν και τ” οχυρό είπε το Όχι του.« Έτσι άρχισε η μεγάλη μάχη και η μεγάλη θυσία που κράτησε τρεις μέρες.

Εδώ γράφτηκε μια σελίδα της νεοελληνικής ιστορίας άφθαστης γενναιότητας και ηρωισμού. Από τη μια οι φάλαγγες με τους χιλιάδες άντρες, τα άρματα, το πυροβολικό, η αεροπορία, όλα τα μέσα. Από την άλλη οι τρείς εκατοντάδες τα παιδιά της Ελλάδας με τα πενιχρά τους μέσα.

Το Οχυρό Εχίνος βρίσκεται σε λόφο νότια της κωμόπολης Εχίνος, που είναι και το κέντρο των μουσουλμάνων Πομάκων της Ροδόπης. Το οχυρό φρουρεί τον δρόμο που από την μεγάλη πεδιάδα της Βουλγαρίας καταλήγει στο Θρακικό Πέλαγος, αλλά και ελέγχει τη συνάντηση τριών βασικών δρόμων από τους λίγους που διαθέτει η ορεινή Ροδόπη.

Το οχυρό αποτελείται από τέσσερα αμυντικά συγκροτήματα, που στο μεγαλύτερο τμήμα τους είναι υπόγεια σε βάθος τριών ορόφων. Το κεντρικό οχυρό «Ίσαυρος» πλαισίωναν τα μικρότερα οχυρά «Αναρρωτήριο», «Αντλιοστάσιο», «Σ» και «Μ».

Συνολικά το οχυρό διέθετε σε ανάπτυγμα καταφύγεια 765 μέτρων και υπόγειες στοές συνολικού μήκους 1.229 μέτρων. Τα αμυντικά συγκροτήματα όμως, δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους με υπόγειες σήραγγες, όπως συμβαίνει στα άλλα οχυρά της γραμμής. Διοικητής του οχυρού ήταν ο Tαγματάρχης Χρήστος Δρακούσης. Το σύνολο της στρατιωτικής δύναμης του οχυρού ανερχόταν σε 20 αξιωματικούς και 645 οπλίτες.

Ο εξοπλισμός του οχυρού παρουσίαζε το 1941 σοβαρές ελλείψεις και στερείτο πυροβολικού, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση του γερμανικού στρατού.  Σημαντικό μάλιστα μέρος του οπλισμού του είχε μεταφερθεί στο μέτωπο της Αλβανίας, όπως είχε μετατεθεί και όλο το τεχνικό προσωπικό του οχυρού.

Οι δηλώσεις και οι παρευρισκόμενοι

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής ο Στγος Δκτής του Δ΄ Σώματος Στρατού τόνισε μεταξύ άλλων την σημασία την οποία είχε ο από κοινού αγώνας μεταξύ Ελλήνων Χριστιανών και Μουσουλμάνων οι οποίοι πολέμησαν για τα ιδεώδη της Ελλάδας την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

Πολιτικές Αρχές Ν. Ξάνθης:

Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Ζαγναφέρης

Βουλευτής Σύριζα Γρηγόριος Στογιαννίδης

Βουλευτής Σύριζα Ευτάθιος Γιαννακίδης

Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Ξάνθης Γεώργιος Χατζηθεοδώρου

Αντιπρόεδρος ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης

Δήμαρχος Ξάνθης       Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Πολιτικές Αρχές Ν. Καβάλας:

Βουλευτής Σύριζα Δημήτριος Εμμανουηλίδης

Βουλευτής Σύριζα Κων/νος Μορφίδης

Πολιτικές Αρχές Ν. Έβρου:

Βουλευτής ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης




Σχετικά Άρθρα