slider Καρναβάλι Ξάνθης Τελευταία Νέα

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου η παρέλαση λαογραφίας – Έναρξη των γιορτών | το πρόγραμμα

Έναρξη Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018

Την έναρξη θα κηρύξει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

11.30 Πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης

Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ως θεσμός μισού και πλέον αιώνα, έχει ως στόχο την αναβίωση των ηθών και των εθίμων της Θράκης και την προβολή της λαϊκής παράδοσης, η οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας μας μέσα στη διαδρομή της ιστορίας. Η έναρξη των εκδηλώσεων ανήκει παραδοσιακά στη λαογραφία με την παρέλαση φιλοξενούμενων και ξανθιώτικων λαογραφικών συλλόγων.

Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας ξεκινάει από την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει στη Κεντρική Πλατεία, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, θα κηρύξει την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2018.

Συμμετέχουν: Σύλλογος Ποντίων Ωραιοκάστρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης «Ο Φάρος», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Κοινωνικό Κέντρο « Σταύρος Χαλιορής», Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων «Ο Αμφέραος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάμυρις», Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου «Άβαντες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων – χορευτικό τμήμα ενηλίκων «Χατζηγυριώτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσού «Ο Άγιος Γεώργιος».

Υπό τους ήχους του Ξανθιώτικου σχήματος «Μπάντα Τέτοια» το γλέντι συνεχίζεται με χορούς.

Η Λαογραφική παρέλαση κλείνει με την “Bb5 percussion system” – ομάδα κρουστών της Φ.Ε.Ξ. – στην κεντρική πλατεία, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Βασίλη Βασιλάτου.

Οι “Bb5 percussion system” Ομάδα κρουστών της Φ.Ε.Ξ. είναι ένα πρωτοποριακό «world» σύνολο κρουστών, που ανακατεύει περίτεχνα την Ελληνική παραδοσιακή μουσική με Βαλκανικούς ρυθμούς και νότες από την Λατινική Αμερική. Μέσα από την τεχνική, την έκφραση και το συντονισμό δίνει  το δικό της στίγμα, με το ιδιαίτερο ύφος και τον προσωπικό πολυπολιτισμικό της ήχο.

 

 

Σχετικά Άρθρα