slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η πόλη τιμά τον Χατζιδάκι. Παρουσίαση του 5ου Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων 2018 και υπέροχη μουσική εκδήλωση στο σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος… | Φωτογραφίες και βίντεο

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Με μια υπέροχη μουσική εκδήλωση (που ξεκίνησε συνέντευξη τύπου) ανήμερα της ημέρας που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ξάνθη, στις 23 Οκτωβρίου 1925 επέλεξε το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο για να πραγματοποιήσει την παρουσίαση του 5ου Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων 2018. Η εκδήλωση έγινε στον πολυχώρο Σκέψης και Τέχνης, στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Παλαιά Πόλη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές από τις 26 έως τις 28 Απριλίου 2018, θα διεξαχθεί για 5η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και όλους τους εθελοντές να ενώνουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλης Λύρατζης, μεταξύ άλλων είπε: «Με χαρά και αισιοδοξία, κάνουμε το επόμενο βήμα, με παρακαταθήκη φυσικά το ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν που μας άφησε ο μεγάλος αυτός μουσικοσυνθέτης αλλά και η πόλη. Άνθρωποι της περιοχής, που προσέφεραν στον πολιτισμό και προχωράμε σε ένα ευοίωνο πολιτιστικό μέλλον, στο οποίο δεν μπορεί να μην συμμετέχουν τα παιδιά. Για αυτό λοιπόν η συνάντηση αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Στα παιδιά των μουσικών σχολείων και σε όλα τα παιδιά μας, τα οποία είναι το μέλλον και η αισιοδοξία».

Σύμφωνα με την κ. Ηρώ Παυλοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ και καθηγήτρια του Σχολείου, «Η 5η συνάντηση των Μουσικών Σχολείων φέτος θα έχει θέμα «Παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο». Φέτος θα υπάρχουν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια. Ο κ. Νίκος Κηπουργός θα είναι ο Διευθυντής της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, η κ. Εριφύλλη Δαμιανού, Καθηγήτρια του ΑΠΘ θα διδάξει την χορωδία, θα έρθει και κ. Νίκος Τουλιάτος, ο οποίος θα κάνει αυτοσχεδιασμούς επάνω σε κρουστά, βαρέλια, καρέκλες και ο,τι άλλο βρούμε μπροστά μας, και τέλος στην Ξάνθη θα έρθει και ο Simone Mongelli  ο οποίος είναι Ιταλός εθνομουσικολόγος και θα μας διδάξει ελληνόφωνα τραγούδια της κάτω Ιταλίας».

Μετά τις δηλώσεις των παραγόντων του Φεστιβάλ παρουσιάσθηκε η εκπληκτική και φέτος αφίσα την οποία σχεδίασε ο Γιώργος Κράλης και πραγματικά κέρδισε για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις…

Αμέσως μετά ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο άνοιξε Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης κ. Ανέστης Χατζόπουλος που έπαιξε κιθάρα ενώ ακολούθησαν ερμηνείες από την μαγική φωνή της Έλσας Καρυώτη και την καταπληκτική Μαρία Ζαφειρίου να την συνοδεύει στο πιάνο. Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης να ερμηνεύει Μάνο.

Ακολουθούν φωτογραφίες και video από την εκδήλωση.


Σχετικά Άρθρα