slider Καβάλα Τελευταία Νέα

Άυριο στις 12 στην Καβάλα η κηδεία του Μητροπολίτη Προκόπιου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου – Δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Από τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017 μέχρι και το μεσημέρι 12 η ώρα της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017 οπότε και θα τελεστεί προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου η εξόδιος ακολουθία, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Προκόπιου, όπως ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την κοίμησή του η Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ. Ο μακαριστός Μητροπολίτης θα ταφεί στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Σίλα.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
Τη συγκίνησή της για τον αιφνίδιο θάνατο του μητροπολίτη εκφράζει με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος.
Αναλυτικά το ανακοινωθέν:
Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 78 ετών στη Θάσο.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρός Προκόπιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Τσακουμάκας) εγεννήθη το 1939 στο Βουνό Χίου. Απεφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κορίνθου το 1958 και από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965. Υπηρέτησε επί δωδεκαετία ως ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας και επί τριετία ως Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου.
Την 25η Μαΐου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Λαζαρίδης εκ μέρους ΝΔ: Προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό και ανθρωπιστικό έργο.
Τη βαθιά του συγκίνηση και θλίψη εκφράζει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, για την απώλεια του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπολέως και Θάσου, Προκόπιου.
Σε δήλωσή του ο κ. Λαζαρίδης τονίζει πως «υπηρέτησε υποδειγματικά την ορθοδοξία και προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό και ανθρωπιστικό έργο». Όπως λέει, το γηροκομείο της Μητρόπολης, αλλά και το «Τραπέζι της Αγάπης», όπου βρίσκουν καταφύγιο συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη, είναι δείγματα της πίστης και της αγάπης του. «Θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του» καταλήγει στη δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

 

Σχετικά Άρθρα