slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Η Xanthinews.gr εύχεται Χρόνια πολλά σε όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Μια ευχή ακούγεται στη Θράκη: Ramazan Bayraminiz Kutlu Olsun.

Μπαϊράμι ή Μπαϊράμ χαρακτηρίζεται γενικά από τους μουσουλμάνους σπουδαία και μεγάλη εορτή. Την χαρά των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης συμμερίζονται και οι Χριστιανοί κάτοικοι, ανταλλάσσουν ευχές και οι τυχεροί, λόγω γειτνίασης ή φιλίας, απολαμβάνουν τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.

Σημαντικότερες θρησκευτικές εξ αυτών εορτές είναι δύο. Η μία ονομάζεται «Σεκέρ Μπαϊράμι» (γιορτή των γλυκισμάτων), και η άλλη «Κουρμπάν Μπαϊράμι» (γιορτή των θυσιών).

Η πρώτη γιορτάζεται μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν (Ραμαζάνι) και μετά την επίσημη απόφαση του καδή που πιστοποιεί την εμφάνιση της νέας σελήνης. Στη δεύτερη θυσιάζονται ζώα και γιορτάζεται 70 μέρες μετά την πρώτη.

Μετά από συγκρατημένη ζωή ενός μήνα, λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι τρώνε πίνουν ελεύθερα διασκεδάζουν τρεις μέρες. Ονομάζεται και σεκέρ μπαιράμ γιατί στα μικρά παιδιά όλοι προσφέρουν χρωματιστές καραμέλες. Στις τρεις αυτές μέρες γίνονται επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και χειροφιλήματα στους ηλικιωμένους.

Πηγή ΕΡΤ

 

Σχετικά Άρθρα