ΜειονότηταΤελευταία Νέα

57 οικογένειες μουσουλμάνων γιόρτασαν την Κυριακή την θεολογική ενηλικίωση των παιδιών τους (25 φωτογραφίες από την Μύκη)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε στο χωριό Μύκη την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 από το πρωί ενόψει της τελετής Χάτιμ που πραγματοποιήθηκε στο τζαμί. 57 παιδιά αγόρια και κορίτσια από την περιοχή που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους (ανάγνωση του Κορανίου) συγκεντρώθηκαν στο τέμενος όπου με παρουσία μεγαλύτερων διάβασαν κάποιο απόσπασμα που τους υποδείχθηκε.

Ακολούθησε η μεταφορά του «ενήλικου» (θεολογικά) μουσουλμάνου στην οικία του, όπου δέχτηκε επισκέψεις συγγενών και φίλων, αλλά και χρηματικές επιβραβεύσεις. Ενώ έξω από το σχολείο και σε δρόμους του χωριού μοιράσθηκε κουρμπάνι.

Την άλλη Κυριακή 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελετή χάτιμ στον Κένταυρο και στις 21 Μαΐου στον Εχίνο.

(Ευχές από την εφημερίδα μας σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και στις οικογένειές τους υγεία και ευημερία).

Τι είναι το Χάτιμ:

Το Χάτιμ είναι Θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, κατά την οποία γίνεται η ολοκλήρωση και η «ενηλικίωση» των μουσουλμανοπαίδων που έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση και εκμάθηση του Κορανίου. Κατά την παράδοση των μουσουλμάνων υπάρχουν τρία θεμελιώδη στοιχεία. Αυτά είναι η θρησκεία, η γλώσσα και ο πολιτισμός. Οι τελετές χάτιμ αναβιώνουν με ένα ωραίο τρόπο και τα τρία αυτά στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα