Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Αναβίωσε σήμερα το έθιμο «Λαζαρίνες» στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας (+44 φωτογραφίες)

 

Σήμερα το πρωί Κυριακή των Βαϊων, 9 Απριλίου 2017 ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης αναβίωσε για 2 η συνεχή χρονιά το έθιμο «Λαζαρίνες». Οι Λαζαρίνες παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας ενώ αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, παρουσίασαν τραγούδια και χορούς από την περιοχή του Ρουμλουκίου του Νομού Ημαθίας. Η XanthiNews.gr ήταν εκεί και κατάγραψε το μοναδικό αυτό έθιμο…

Το ιστορικό:

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. O Λάζαρος είναι μια μορφή που εμπνέει σεβασμό στον ελληνικό λαό. Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες, ωστόσο σήμερα έχουν λησμονηθεί ως επί το πλείστον. Για παράδειγμα τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την παράδοση τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».

Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. Τα λόγια του τραγουδιού άλλοτε αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου και είναι συνήθως μέτρια στιχουργήματα και άλλοτε πάλι αποτελούν παινέματα προσώπων που αγγίζουν τα όρια υψηλής ποιητικής δημιουργίας.

Τα έθιμα του Λαζάρου στα χρόνια της σκλαβιάς είχαν κοινωνική σκοπιμότητα. Στις γυναίκες και ιδίως στα νέα κορίτσια που δεν έβγαιναν συχνά έξω από το σπίτι επειδή τα ήθη της εποχής και ο φόβος της αρπαγής τους από τους Τούρκους τις περιόριζαν, δίνονταν κάποιες ελευθερίες: γίνονταν αλληλογνωριμίες και νυφοδιαλέγματα και σε λίγο καιρό ακολουθούσαν τα προξενιά, τα αρραβωνιάσματα και οι γάμοι.

Φωτογραφίες Μαίρη Δαληκριάδου. Xanthinews.gr

Δείτε το βίντεο με τις Λαζαρίνες της Ξάνθης στον ΙΝ της του Θεού Σοφίας

Σχετικά Άρθρα