Καρναβάλι ΞάνθηςΤελευταία Νέα

Αύριο Σάββατο στις 11.30 η έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών από τον Δήμαρχο και  η μεγάλη παρέλαση των λαογραφικών συλλόγων

Αύριο το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της μεγάλης γιορτής της Λαογραφίας και των Θρακικών Εορτών από τον Δήμαρχο της Ξάνθης στις 11.30 στην κεντρική πλατεία.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ως θεσμός μισού και πλέον αιώνα, προβάλει τη λαϊκή παράδοση, η οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας μας μέσα στη διαδρομή της ιστορίας. Με στόχο την ανάδειξη και αναβίωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, υποδεχόμαστε τις χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης μας και τα φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα. Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας ξεκινάει από την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει στη Κεντρική Πλατεία, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, θα κηρύξει την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2017.

Την παρέλαση θα ανοίξει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας, αναβιώνοντας το έθιμο με τη μορφή δρώμενου που αναδεικνύει την ομορφιά και τη μαγεία των συνηθειών και των παραδόσεων του λαού μας και που είναι γνωστό με την ονομασία «Αράπηδες», επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κουδουνοφόρων κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Στην ομάδα των μεταμφιεσμένων υπάρχουν επίσης οι «Γκιλίγκες», οι «Παππούδες», οι «Εύζωνοι» ή «Τσολιάδες».

Ακολουθούν: Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων – χορευτικό τμήμα ενηλίκων «Χατζηγυριώτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Πολιτιστικός Σύλλογος Διομήδειας – Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείου Έλλάδας «Αλέξανδρος», Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων «Ο Αμφέραος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χριστού, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.

Υπό τους ήχους του Ξανθιώτικου σχήματος «Μπάντα Τέτοια» το γλέντι συνεχίζεται με χορούς.

 

p2220072 p2220035 p2220038 p2220068-1

Οι άλλες εκδηλώσεις του Σαββάτου

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

 

20:00 Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Η Μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Από το 1992 μαέστρος είναι ο Θεόδωρος Μανώλης. Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάκοσες εμφανίσεις στην Ξάνθη, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμάνια, Τουρκία και Γερμάνια. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού.

 

Χορωδία – Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αθηένου

Η χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 ως δίφωνη μικτή, υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Πεχλιβάνη. Στη συνέχεια, με μαέστρο, από το 2001 έως σήμερα, την Χριστίνα Χατζηστάθη, αναβαθμίστηκε σε τετράφωνη μικτή χορωδία. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από κυπριακά, ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια. Πραγματοποίησε αρκετές πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χορωδίες της Κύπρου, της Ελλάδας (Ξάνθη, Βόλο, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Κέρκυρα, Κατερίνη) καθώς επίσης και της Ντιζόν Γαλλίας. Επίσης, συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ όπου απέσπασε κολακευτικά σχόλια.

 

Χορωδία Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης

Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης δημιουργήθηκε το 1986 ως φορέας μελέτης και ανάδειξης του Θρακικού πολιτισμού, από τότε συμβάλει αδιάλειπτα με ποιοτικές παρεμβάσεις των τμημάτων του, στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.

Η χορωδία του, αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε πρόσφατα διαδεχόμενη προηγούμενα σχήματα. Η σύντομη διαδρομή της όμως δεν την εμπόδισε να έχει αξιόλογη δράση και να διακριθεί για το ιδιαίτερο χρώμα της. Οι στόχοι της δεν είναι μόνο καλλιτεχνικοί αλλά και κοινωνιολογικοί, γι’ αυτό και η συμμετοχή στη χορωδία βιώνεται από τα μέλη της ως ιδιαίτερο κοινωνικό γεγονός που αξίζει την αγάπη και την υποστήριξή τους. Το ρεπερτόριό της πλούσιο, αν και κατά βάση στηρίζεται στα παραδοσιακά τραγούδια, επεκτείνεται στους βυζαντινούς ύμνους και σε άλλα είδη μουσικής.

Μαέστρος και δάσκαλος των μουσικών έργων της ο κ. Γεώργιος Κοτσιπετσίδης.

 

Άλλες Εκδηλώσεις

 

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. – Κεντρική Αίθουσα – Καπναποθήκη «Π» – Καπνεργατών 9

19:00 Εγκαίνια Έκθεσης και Εκπαιδευτικής Ημερίδας

Έκθεση Φωτογραφίας: «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα»

Στην έκθεση προβάλλονται δείγματα του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου που σχετίζονται με τη θρησκευτική ετερότητα στον κόσμο, καθώς και το έργο διεθνών οργανισμών και συναντήσεων που υποστηρίζουν τον Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο αλλά και τη διαγενεακή συνεργασία. Η δράση τελεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την ίδια ημέρα θα προηγηθεί Εκπαιδευτική Ημερίδα

Είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Φωτογράφος – Επιμέλεια: Νίκος Κοσμίδης

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή πρωί με ραντεβού και 18:00-21:00

Οργάνωση-Συνεργασία: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES)

Είσοδος Ελεύθερη

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00 «Χαμσίν / Ο άνεμος της ανατολής»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χάρτινες και μουσικές πόλεις» η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική. Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς, προβολές και αφιερώματα.

Καλεσμένη η Λεύκη Σαραντινού με το βιβλίο «Χαμσίν / Ο άνεμος της ανατολής» εκδ. Historical Quest, 2014

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη δύση των Σταυροφοριών. Οι μουσουλμάνοι προελαύνουν κερδίζοντας διαρκώς έδαφος ενάντια στις χριστιανικές κτήσεις στους Αγίους Τόπους, Οι Ναΐτες και οι Οσπιτάλιοι ιππότες προσπαθούν να αντισταθούν, έχοντας να ξεπεράσουν και τις δικές τους αντιπαλότητες. Μηχανορραφίες σε βασιλικές αυλές και ένας Πάπας ανίσχυρος να αντιδράσει. Η προδοσία και η κατάρρευση των ιπποτικών ταγμάτων. Και μέσα σε αυτά, ένα οικογενειακό μυστικό που φέρνει έναν νεαρό στην Ανατολή. Μια βαθιά φιλία ανάμεσα σε δύο ιππότες που ξεπερνούν την έχθρα των ταγμάτων τους. Μια μυστική οργάνωση που ως σκοπό της έχει τη διαφύλαξη της αρχαίας γνώσης και ορκισμένοι εχθροί της που προσπαθούν να την καταστρέψουν. Ένας θησαυρός που πρέπει να σωθεί. Και πάνω που όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί, ένας έρωτας που έρχεται για να σώσει την παρτίδα. Αυτός είναι ο κόσμος του πρώτου μυθιστορήματος της Ελευθερίας Σαραντινού. Η συγγραφέας μας προσφέρει ένα συγκλονιστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στα πιο διαφορετικά μέρη: στους Αγίους Τόπους, την Αίγυπτο, τη δυτική Ευρώπη, την Κύπρο και τη Ρόδο και μας χαρίζει μια ζωντανή περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης στις χριστιανικές κτήσεις στην Ανατολή, στα κάστρα των ιπποτών και στις αυλές των βασιλέων. Πάνω απ” όλα όμως μας χαρίζει έναν συνδυασμό δράσης και μυστηρίου που υπόσχεται να μας καθηλώσει.

Οργάνωση: Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, βιβλιοπωλείο Πυργελή

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων «Απόλλων»

20:30 Ετήσιος χορός Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης, σας προσκαλεί στον ετήσιο αποκριάτικο χορό του, όπου θα εμφανιστούν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.Μαζί μας θα είναι: Αλέξης Παρχαρίδης και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (τραγούδι), Δημήτρης Παπαδόπουλος (λύρα-αγγείο-γαβάλ), Τάσος Πετρόπουλος (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Χαραλαμπίδης (νταούλι), Νίκος Μεταξάς (πλήκτρα).Ώρα προσέλευσης: 20:00 – Έναρξη προγράμματος: 21.30 Τιμή πρόσκλησης: 15€(κανονικό), 10€ (παιδικό)Περιλαμβάνει πλήρες μενού και άφθονο ποτόΠληροφορίες-Κρατήσεις: 25410 78811Οι κρατήσεις ισχύουν μέχρι την έναρξη του προγράμματος.

 

21:30 στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ – (Πλάτωνος 27)

Tango stories / σε είδα να περνάς περήφανη, με βήμα tango…

 

auto-goup

makrh-ksenes-gloses
riverland560

biosleep

tech place κατασκευη ιστοσελιδων ηλεκτρονικων καταστηματων eshop

material2

moymtzakhs

pantazidis-560_250_banner

posidon2

sofias-geyseiss

thaggopoylos-new

tsiakirogloy

my-cosmima

paradosiako-telhs

Σχετικά Άρθρα