ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Αφιέρωμα στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη Νο2

του Θανάση Μουσόπουλου

2

Όπως η γενική ιστορία, έτσι και η ιστορία της φιλοσοφίας χωρίζεται σε εποχές. Εξετάζοντας την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία έχουμε τις εξής περιόδους :

  1. Αρχαϊκή (8ος αι. – 500 π.Χ)
  2. Κλασική (500 – 323 π.Χ.)
  3. Ελληνιστική (323 – 31 π.Χ.)
  4. Ρωμαϊκή (31 π.Χ. – 330 μ.Χ.)

Στην Αρχαϊκή εποχή ανήκουν οι λεγόμενοι προσωκρατικοί φιλόσοφοι (Ίωνες : Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Ηράκλειτος, Ξενοφάνης – Κάτω Ιταλίας : Ελεάτες Παρμενίδης, Ζήνων, Εμπεδοκλής – Πυθαγόρειοι)

Στην Κλασική εποχή έχουμε τον Αναξαγόρα, τους Ατομικούς Λέυκιππο και Δημόκριτο, τους Σοφιστές Πρωταγόρα, Γοργία, Πρόδικο κ.ά. και τους τρεις μεγάλους φιλοσόφους : Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη

Στην Ελληνιστική εποχή ανήκουν οι Επικούρειοι, Σκεπτικιστές και Στωικοί.

Στη Ρωμαϊκή εποχή έχουμε τον Επίκτητο, Μάρκο Αυρήλιο και Πλωτίνο.

*

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.400 ετών από τη γέννηση του Αριστοτέλη η Unesco κήρυξε το 2016 ως έτος Αριστοτέλη.

Θα παρουσιάσουμε μερικά σύντομα κείμενα για το έργο του σταγειρίτη φιλοσόφου και πανεπιστήμονα.

*

Ο Αριστοτέλης (Στάγειρα 384 – Χαλκίδα 322 π.Χ.) σε ηλικία 17 ετών εισέρχεται στηνΑκαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παραμένει έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέεται τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με άλλους στοχαστές. Τα έργα του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες, όπως φυσικήβιολογίαζωολογίαμεταφυσικήλογικήηθικήποίηση,θέατρομουσικήρητορικήπολιτική κ.ά, και συνιστούν το πρώτο ολοκληρωμένοσύστημα στη Δυτική Φιλοσοφία. Η περίοδος της ωριμότητας αρχίζει με τις βιολογικές έρευνες και τα συμπεράσματά του είναι η πρώτη συστηματοποίηση των βιολογικών φαινομένων στην Ευρώπη. Η σκέψη και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη, που συνοπτικά περιγράφονται με τον όρο Αριστοτελισμός, επηρέασαν για αιώνες τη φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική σκέψη έως και τον ύστερο Μεσαίωνα.

Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, φεύγει από την Αθήνα και κατόπιν εντολής τουΦιλίππου, αναλαμβάνει το 343 π.Χ. τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αριστοτέλης έμεινε στη μακεδονική αυλή έξι χρόνια. Όταν ο Αλέξανδρος συνέτριψε την αντίσταση των Θηβαίων και αποκατέστησε την ησυχία στη νότια Ελλάδα, ο Αριστοτέλης πήγε στην Αθήνα (335 π.Χ.) και ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, το  Λύκειο. Το 323 π.Χ. με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια. Ο Αριστοτέλης έφυγε για τηΧαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του. Απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, μέσα σε θλίψη και μελαγχολία. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Σχετικά Άρθρα