Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

Μόνο με προκαταβολή του συνόλου της παραγγελίας η προμήθεια του καφέ!

Ο επικείμενος ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ ανατρέπει τη σημερινή λειτουργία της αγοράς και προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

Άρχισαν οι πρώτες παρενέργειες από την  επικείμενη εφαρμογή του νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ τρεις μήνες πριν την επίσημη εφαρμογή του. Σημειώνεται ότι ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017,  και θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στην τελική τιμή του καφέ, που ανάλογα το είδος του καφές και το μέρος που καταναλώνεται, αγγίζουν μέχρι και το 60%.

Μεγάλη η εισαγωγική εταιρεία καφέ, με χιλιάδες πελάτες, στέλνει επιστολή με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της ότι, εξαιτίας του νέου ΕΦΚ οι παραγγελίες θα προπληρώνονται. Η πρακτική αυτή, που αναμένεται να υιοθετηθεί και από την αγορά, χαρακτηρίζει τις άμεσες συνέπειες του νόμου, πριν καν εφαρμοστεί.

Ενδεικτικά η επιστολή αναφέρει ότι «δυστυχώς ο νέος φόρος κατανάλωσης που θα επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές από το νέο έτος, μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε αυστηρά τρόπο πληρωμής απολύτως μετρητοίς, με την παράδοση , επί αυτοκινήτου ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό πριν την αποστολή των εμπορευμάτων». Η εταιρεία εξαιτίας του νέου φόρου στον καφέ, δεν θα δέχεται πίστωση και ζητά άμεση πληρωμή. Άρα, οι μαγαζάτορες θα πρέπει να προπληρώνουν την κατανάλωση που θα κάνουν στον επόμενο μήνα.

 Στην επιστολή της εταιρείας μάλιστα επισημαίνεται «ότι θα ήθελα να σας διευκρινίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δυσχερειών, πως από αυτή την ημερομηνία (σημείωση την 1/1/2017) και έπειτα οι παραγγελίες θα παραδίδονται μόνο εφόσον εξοφλούνται τα τιμολόγια… σε αντίθετη περίπτωση οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν τα εμπορεύματα στις αποθήκες μας».

 Η ίδια η εταιρεία , εξαιτίας της νέας πραγματικότητας που επιβάλει ο νέος φόρος, τονίζει ότι «δεν μπορεί να είναι διαχειρισιμη οποιαδήποτε πίστωση η οποία θα συμπεριλαμβάνει 2,5 ευρώ ανά κιλό ΕΦΚ, ΦΠΑ και κόστος πωληθέντων υλικών».

 Με όλα αυτά είναι σαφές ότι ο νέος φόρος «τελειώνει» την αγορά του καφέ, καταστρέφοντας το ευρύτερο δίκτυο των μαγαζιών (περισσότερα από 25000) που αποτελούν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χαμηλόμισθους εργαζόμενους  με μισθούς των 500 Ευρώ. Σχηματικά το 1 Ευρώ καφέ που εισέρχεται στην οικονομία έχει υπερ-πολλαπλασιαστικό ρόλο κινώντας την οικονομία, ενισχύοντας την κατανάλωση, αποδίδοντας φόρους και ΦΠΑ στο Κράτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που όλοι βιώνουμε και το οποίο είχε ως συνέπεια μεταξύ άλλων, τραπεζικούς περιορισμούς και αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων, δημιουργεί την ανάγκη επικοινωνίας μαζί σας.

 Δυστυχώς, ο νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που θα επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές από το νέο έτος, μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε αυστηρά τρόπο πληρωμής τοις μετρητοίς, με την παράδοση επί αυτοκινήτου ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό πριν την αποστολή των εμπορευμάτων.

 Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να είναι διαχειρισιμη οποιαδήποτε πίστωση η οποία θα συμπεριλαμβάνει 2,50 €  ανά κιλό ΕΦΚ, 24% και κόστος πωληθέντων αγαθών.

 Ζητώ συνεπώς την κατανόηση σας και την συνεργασία σας για την εφαρμογή του παραπάνω τρόπου είσπραξης, προετοιμαζόμενοι από τώρα για την ημερομηνία 01/01/2017.

 Θα ήθελα να σας διευκρινίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δυσχερειών  πως από αυτήν την ημερομηνία και έπειτα οι παραγγελίες θα παραδίδονται μόνο εφόσον εξοφλούνται τα τιμολόγια  επί αυτοκινήτου ή έχουν εξοφλήσει με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό πριν την παράδοση. Σε αντίθετη περίπτωση οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν τα εμπορεύματα στις αποθήκες μας.

 Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, προκειμένου να εξυπηρετηθείτε μετά την απομάκρυνση του αυτοκινήτου διανομής από το κατάστημά σας, οι αρμόδιοι Υπεύθυνοι Πωλήσεων της εταιρείας μας, θα είναι σε θέση να σας κατατοπίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορείτε να προμηθευτείτε οι ίδιοι προϊόντα.

 Ελπίζω να κατανοείτε τους λόγους που μας οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση έπειτα από πολυετή συνεργασία, η οποία εύχομαι να συνεχιστεί ομαλά και για τις δύο πλευρές.

Με εκτίμηση

Σχετικά Άρθρα