ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Το πρόγραμμα των γιορτών παλιάς πόλης για σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

 

∆ευτέρα 5 Σεπτεµβρίου 2016
Κεντρική Σκηνή –Πλατεία Μητροπόλεως
20:30 Συναυλία Hip Hop “Special Delivery”από το Gifhorn της Γερµανίας
Οι “Special Delivery” ιδρύθηκαν από τον Noran Kaufmann το 2005. Το streetdance συγκρότηµα συµβολίζει κάτι ξεχωριστό µε κινήσεις Hip Hop και χορογραφία, πάντα µε ιδιαίτερη γεύση. Το 2015 SD γίνεται ο επίσηµος Παγκόσµιος Πρωταθλητής Titel από την UDO (United Dance Organisation). Επίσης, ήταν χορευτές στην εκποµπή “God to Dance Germany”, το 2013 και εργάστηκαν για διεθνώς αναγνωρισµένους καλλιτέχνες, όπως Busta Rhymes, Methodman & Redman, Fat Joe, JaRuler, κ.λ.π. Αν είστε οπαδός του “Real Hip Hop” απλά δείτε αυτήν την ειδική παράσταση!

 

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή –Βασ. Σοφίας & Ύδρας

 

19:30 Συναυλία Μουσικό εργαστήριο Άγγελου Μουρβάτη

 

Το µουσικό εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη παρουσιάζει συγκροτήµατα που δηµιουργήθηκαν από µαθητές και µαθήτριες του εργαστηρίου. Εµφανίζονται οι: Aman juice, Poisonous FT, V for V, wheelchairs, Soldout κ.α.

 

Σκηνή Νησάκι – Ορφέως & Πινδάρου Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης

 

19.00 Παίδες εν δράσει… και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης «Θεατρικό –Μουσικό Παιχνίδι»

 

Το Θεατρικό-Μουσικό Παιχνίδι φέρνει το παιδί σε επαφή µε τον αυτοσχεδιασµό, τη µίµηση, τη δραµατοποίηση και την ελεύθερη έκφραση. Το βοηθάει να γνωρίσει τον κόσµο, να εκφραστεί, να πάρει πρωτοβουλίες και να κοινωνικοποιηθεί. Ελάτε λοιπόν να αυτοσχεδιάσουµε, να παίξουµε µε µουσικά όργανα, να γνωρίσουµε διαφορά ήδη µουσικής και να χορέψουµε!!! Επιµέλεια: Μελίνα Λαζαρίδου, Βρεφονηπιοκόµος, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Θεατρικού -Μουσικού Παιχνιδιού του Ι.Θ.Τ.Π. Πασχάλης Μαστράφης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Οργάνωση: Εργαστήρι Θεατρικού – Μουσικού Παιχνιδιού του Ιδρύµατος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Προϋποθέσεις: παιδιά από 4-8 ετών

 

Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ

 

19:00 Εργαστήριο ΜΑΥΡΟΥ, Αντικείµενο – Κουκλο – ΘΕΑΤΡΟΥ

 

ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ οι όροι αντιστρέφονται. Το φως είναι ΜΑΥΡΟ και οι σκιές ΛΕΥΚΕΣ. Σ’ ένα φόντο µαγικό, παραµυθένιο, όπου τα χρώµατα, τα αντικείµενα και τα σώµατα παίζουν ανάµεσα στο ορατό και στο αόρατο και ο θεατής συµµετέχει ως µέρος του φωτός και της σκιάς. Στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα έχουµε την δυνατότητα να γνωρίσουµε το εργαστήριο και τα χαρακτηριστικά του από την υπεύθυνη του τµήµατος. Για παιδιά και ενήλικες (εκπαιδευτικούς και νέους γονείς) από την Φιλιώ ∆αργενίδου, υπεύθυνη του τµήµατος. Περισσότερες πληροφορίες εγγραφές : στα τηλ. 6985076171 – 2541025421 Οργάνωση: ΦΕΞ, Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσµος», για παιδιά & ενήλικες.

 

3ο

 

Εµπορικό Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

19:30 Εγκαίνια Εµπορικού Φεστιβάλ -«Γιορτή Μελιού»

 

Μια Γιορτή µε σκοπό την ανάδειξη της πολιτισµικής µας κληρονοµιάς, των τοπικών µας προϊόντων και την ευκαιρία σε όλους τους συµπολίτες µας να γνωρίσουν όλη την διαδικασία παραγωγής αυτού του θησαυρού της φύσης που λέγεται µέλι.

 

Πνευµατικό Κέντρο του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας

 

19:30 Παρουσίαση βιβλίου «Το Ξερίζωµα»

 

Το Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ.– Παράρτηµα Ατόµων µε Αναπηρία Ξάνθης (Πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης), σας παρουσιάζει το 8ο βιβλίο της λογοτέχνιδας Βάσως Τριανταφυλλίδου – Κηπουρού, µε τίτλο «Το Ξερίζωµα». Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των παιδιών του Παραρτήµατος µας.

 

Λύκειο των Ελληνίδων – Παρ/µα Ξάνθης

 

19:30 «Η Ξάνθη που προσπερνούµε… Ένα ταξίδι είναι η ζωή µας». Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1,Ισόγειο

 

Η πόλη µας, η Ξάνθη, είναι ένας από τους 10 καλύτερους αστικούς προορισµούς της Ελλάδας. Κάθε γωνιά της µια έκπληξη, κάθε γωνιά της µια ιστορία. Κόσµος από παντού έρχεται να δει και να θαυµάσει το «δικό µας σπίτι». Πόσοι όµως από εµάς το γνωρίζουµε; Ο εκπαιδευτικός ∆ηµήτρης Γκαγκαλίδης θα µας ξεναγήσει στις οµορφιές της πόλης και του νοµού µας και θα µας µυήσει στους µύθους τους.

 

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή µε τα χαµάµ

 

20:00 «∆ιασταύρωση Αµερικής και Ελλάδας µέσα από τα κόµικς»

 

Τα ελληνικά κόµικς της περιόδου 1950-70, και πιο συγκεκριµένα, η σειρά «Κλασσικά Εικονογραφηµένα», των εκδόσεων Πεχλιβανίδη. Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της σειράς, µέσα από προβολή εικόνων, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν και πολλά τεύχη της σειράς. Αφορµή της µελέτης αυτής υπήρξαν τα ερωτήµατα: Ποια ήταν τα πρώτα ελληνικά κόµικς και τι πρόσφερε η Ελλάδα στην ιστορία των κόµικς; Το να δούµε βέβαια την ιστορία των κόµικς ως ένα παγκόσµιο φαινόµενο εµπεριέχει µεγάλες δυσκολίες. Επικεντρωθήκαµε λοιπόν στην περίοδο 1950-70, που σηµατοδοτεί για εµάς το ξεκίνηµα και ταυτόχρονα µια απ’ τις πιο δηµιουργικές περιόδους των ελληνικών κόµικς. Οµιλητής – υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Καµπασελέ Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Master 1&2 στα κόµικς (Ανωτάτη Ευρωπαϊκή Σχολή της Εικόνας/ E.E.S.I.) Οργάνωση: εργαστήριο Κόµικς -Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης –∆ίκτυο Λόγου και Πράξης

 

20:00 Μονοπάτι της Ζωής Παράσταση Καραγκιόζη «Οι τρεις καλές συµβουλές»

 

Η Αγλαΐα µην αντέχοντας άλλο την τεµπελιά του Καραγκιόζη, τον παρατάει λέγοντάς του πως θα γυρίσει µόνο αν ο Καραγκιόζης βρει µια τίµια δουλειά. Ο Καραγκιόζης αναγκάζεται να δουλέψει, όχι όµως για πολύ. Η πληρωµή από τη σύντοµη αυτή εργασία του είναι τρεις καλές συµβουλές. Θα τον βοηθήσουν άραγε; Το έργο είναι µια πρωτότυπη παράσταση σε κείµενο του ∆οµτζίδη Απόστολου εµπνευσµένο από το οµότιτλο ελληνικό λαϊκό παραµύθι… Η συνέχεια στο πανί… Οργάνωση: Θίασος Σκιών «Τα παραµύθια του Καραγκιόζη», Ακαδηµία Ποίησης και Παραµυθιού Γενική Είσοδος: 3,00€

 

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

 

20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση µε τους «Εµπειροτέχνες»

 

Οι καλλιτέχνες που συνθέτουν τους «Εµπειροτέχνες» έχουν κατασταλαγµένη άποψη για την βαριά ευθύνη που επωµίσθηκαν και για αυτό δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον τρόπο απόδοσης της παραδοσιακής µουσικής. Οι ρυθµοί τους λες και βγαίνουν κατευθείαν από το µακρινό παρελθόν µαρτυρούν τις βαθιές ρίζες και τον πλούτο της λαϊκής µας κληρονοµιάς. Εξαιρετικοί σολίστες, µε ποικίλες µουσικές επιρροές, παράγουν µε µοναδική µαεστρία εµπνευσµένες ακουστικές πολυχρωµίες και ταράζουν τα σηµερινά δεδοµένα. Χαρισµατικοί µουσικοί µε ανεξάντλητη ενέργεια, εκστασιάζουν τους χορευτές και αναπτύσσουν στενή σχέση µε τους ακροατές. Το «πλούσιο» βιογραφικό τους περιέχει αρκετές συνεργασίες µε κάποιους από τους µεγαλύτερους Έλληνες ερµηνευτές. Στο πρόγραµµά τους οι νοσταλγικές µελωδίες, οι χαρούµενοι ρυθµοί, τα ερωτικά ακούσµατα και οι λεβέντικες νότες…..στήνουν αέναο χορό. Παίζουν οι µουσικοί: Γιώργος Ζαχαρίου – Κλαρίνο, Γιώργος ∆εληγιάννης – Βιολί, Σάκης Γιώργου – Ούτι, ∆ηµήτρης Σίντος – Λαούτο, Γιώργος Καραγεώργιου – Κρουστά.

 

ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ –Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, Στάλιου 13

 

21:30 Παρουσίαση βιβλίου «Επτά κείµενα για µια φωτογραφία – Μικρό απότοκο ενός ταξιδιού του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ στην Ανατολική Θράκη»

 

Το βιβλίο περιέχει επτά κείµενα που γράφτηκαν µε ερέθισµα µια φωτογραφία ενός παραθύρου παλιού ελληνικού σπιτιού στο χωριό Πέτρα της Ανατολικής Θράκης.

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στοParking) Ποντιακή βραδιά παρέα µε τον µοναδικό Κώστα Θεοδοσιάδη στη Λύρα και το Τραγούδι.

 

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

 

Μουσική βραδιά µε τους Νίκο Γιαννακό και Κατερίνα Μπόνια

 

Κλαρίνο: Κώστας Νικολάου

 

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

 

Μουσική βραδιά µε τους Αλέξη Παρχαρίδη, Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

 

Ο Θρηίκιος ήχος επιστρέφει και…το γλέντι καλά κρατεί!!! Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -γκάιντα Γιώργος Παπαδόπουλος -κρουστά Παναγιώτης Κολοβός -κλαρίνο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -θρακιώτικη λύρα Τάσος ∆ασκαλόπουλος – λαούτο

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης

 

Το στέκι µας φιλοξενεί µια οµάδα εξαιρετικών µουσικών, γνωστών από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κέντρα διασκέδασης, σε µια βραδιά ‘’πρότυπο’’. Τον Τάσο Κυριαζίδη (πλήκτρα), την Όλγα Τσακαλίδου (φωνητικά) και τον Γιώργο ∆ιαµαντόγλου (µπουζούκι). Αποδίδουν φανταστικά ηχοχρώµατα οι σπουδαίοι αυτοί καλλιτέχνες, ξετυλίγοντας ένα ξεχωριστό, ποικίλο πρόγραµµα.

 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης,«Αλησµόνητες Πατρίδες» Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία µέχρι την Σµύρνη συντροφιά µε εκλεκτούς µεζέδες.

 

Σχετικά Άρθρα