Οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της ζωής και η κρίση των ηθικών αξιών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση ουσιαστικής φιλίας. Αναμφισβήτητα, η φιλία βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ατόμου προσφέροντάς του ψυχική και ηθική ανάταση. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή η φιλία απαξιώνεται για αυτό είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής αληθινών φίλων.
Πρώτα-πρώτα η κοινωνία των ανθρώπων έχει καταντήσει να είναι υπερκαταναλωτική. Η επικράτηση του υλικού ευδαιμωνισμού δεν ενισχύει την φιλία, η οποία έχει γίνει πλέον αντικείμενο εμπορευματοποίησης και κατάχρησης από τους δυνατούς.
Οι φορείς κοινωνικής αγωγής όπως οικογένεια, σχολείο, ΜΜΕ και η πολιτεία δεν μεταδίδουν στους ανθρώπους την αξία της φιλίας. Ενισχύουν τον ατομικισμό και τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Λόγω κρίσης που τους διέπει με γοργούς ρυθμούς ωθούν τα άτομα στην αποξένωση.
Ταυτόχρονα, ο τεχνοκρατισμός και η ασύμμετρη ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, όταν συνδυάζονται με την πνευματική υποβάθμιση λειτουργούν ως κατασταλτικός παράγοντας της φιλίας. Η κρίση των ηθικών αξιών και η έλλειψη πίστης σε αρετές βαραίνουν τη ζυγαριά προς τη διάλυση της φιλίας.
Την έλλειψη πίστης σε αρετές, τέλος, έρχεται να συμπληρώσει η έλλειψη πίστης στους ανθρώπους. Η καχυποψία έχει ριζωθεί για τα καλά στο μυαλό των ανθρώπων. Έχοντας χάσει πλέον την πίστη τους αδυνατούν να συνάψουν φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω του.
Ωστόσο η γνήσια φιλία σπανίζει στις μέρες μας. Τα κριτήρια για να διατηρηθεί η αξία αυτή είναι ποικίλα.
Αρχικά το κριτήριο της ηλικίας απότελεί βασικό κριτήριο για τη σύναψη φιλίας. Τα άτομα οφείλουν να έχουν μικρή διαφορά ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ο ένας πιο κοντά στον άλλον. Όχι πως αν έχουν μεγάλη διαφορά θα δημιουργούσε πρόβλημα απλώς έτσι υπάρχει αμηχανία στις σχέσεις.
Τα κοινά ενδιαφέροντα ενώνουν περισσότερο τα άτομα αφού αποτελούν εύκολο θέμα συζήτησης. Επίσης, στο κομμάτι των ιδεολογιών, αξιών και αντιλήψεων δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη απόκλιση.
Επιπλέον η επιθυμία των ανθρώπων για ψυχική προσέγγιση και επαφή κάνει θαύματα σε μια φιλία. Έχοντας κοινούς σκοπούς και επιδιώξεις δημιουργούνται δεσμοί αδιάσπαστοι.
Τέλος τα στοιχεία του χαρακτήρα των ανθρώπων αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη δημιουργεία σταθερών φιλικών σχέσεων. Η εντιμότητα και εμπιστοσύνη συνίσταται, και είναι από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία που οφείλει να έχει ένας άνθρωπος.
Καταληκτικά, ο άνθρωπος επιδιώκει να καλύπτει την έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία εθιζόμενος στη συλλογικότητα. Η γνήσια φιλία και η ουσιαστική επαφή προσφέρουν αληθινό νόημα στη ζωή του ανθρώπου, τον εξευγενίζουν και συντελούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.
Δημήτρης Καρυπίδης