ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Η Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ παρουσιάσθηκε στο θερινό αμφιθέατρο Ξάνθης

Την Κυριακή 31 Ιουλίου παρουσιάστηκε στο θερινό αμφιθέατρο Ξάνθης η Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ, ένα έργο γραμμένο μέσα στην καρδιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεμάτο αλληγορικά μηνύματα και επίκαιρο όσο ποτέ. Οι αρχές του ατόμου και των άγραφων νόμων της ηθικής συγκρούονται με τους κοσμικούς νόμους και τη λογική μιας γερασμένης κοινωνίας.

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Σε μια πόλη –ναυάγιο όπου η μυρωδιά του πτώματος του Πολυνείκη χρησιμοποιείται ως μέσο σωφρονισμού των πολιτών, όπου οι νεκροί είναι εναλλάξιμοι, ο Κρέων έρχεται ως σωτήρας, λέει «ναι» στην εξουσία και ως ταπεινός εργάτης της «διοικεί ανθρώπους». Η Αντιγόνη, παιδί κι αυτή μιας άρρωστης κοινωνίας, με το ένστικτο της νιότης, αντιστέκεται, θάβει τον νεκρό αδελφό της, λέει «όχι» στην «ακριβή, τη βρομερή ελπίδα» που επικαλείται η εξουσία. Στο τέλος, πλάι σε έναν Φρουρό, που έχει ακυρώσει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, κλονίζεται, δεν ξέρει πια γιατί πεθαίνει… Ο αμετανόητος Κρέων θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της πολιτείας, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να πίνουν και να παίζουν χαρτιά. Ένα σύγχρονο γηροκομείο, μια κοινωνία που περιμένει να πεθάνει και η φωνή της Αντιγόνης που αντηχεί αέναα μέσα από την αιωνιότητα, φωτίζοντας κάθε φορά νέες όψεις του τραγικού.

 

Τα σκηνικά της παράστασης απλά και δωρικά, το ίδιο και οι ενδυμασίες και οι κινήσεις των ηθοποιών. Βάρος δίνεται στην ερμηνευτική δύναμη που αντλείται από το κλασσικό έργο του Σοφοκλή. Ερμηνευτικά ξεχωρίζουν ο Στέλιος Μάϊνας στο ρόλο του Κρέοντα αλλά και η Βασιλική Τρουφάκου στο ρόλο της Αντιγόνης.

 

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Χορός: Φαίδων Καστρής
Αντιγόνη: Βασιλική Τρουφάκου
Τροφός: Ανέζα Παπαδοπούλου
Ισμήνη: Ιωάννα Μαυρέ
Αίμων: Γιώργος Φριντζήλας
Κρέων: Στέλιος Μάινας
Υπηρέτης Κρέοντα: Ερρίκος Μηλιάρης
Φρουρός: Νίκος Ντάλας
Β’ Φρουρός – Αγγελιαφόρος: Ερρίκος Λίτσης
Ευριδίκη: Μαίρη Λιαμή

 

Σχετικά Άρθρα