Κόμματα Τελευταία Νέα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης ζητάει να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τον πραγματικό εμπρηστή του καταυλισμού προσφύγων στη Σούδα στο νησί της Χίου, αφού εξ αιτίας της δικής της πολιτικής και της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έχουν εγκλωβιστεί στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν κάτω από δύσκολες έως άθλιες συνθήκες. Η πολιτική της κυβέρνησης λειτουργεί καταλυτικά στο να εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, ο φασισμός και ο ρατσισμός, που βρίσκουν σάρκα και οστά στο πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί εργαζόμενος στο νοσοκομείο της Χίου ευρισκόμενος εν υπηρεσία, από γνωστό χρυσαυγίτη που δρούσε απροκάλυπτα την ώρα που ενεργούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που διωγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούν σωτηρία μακριά από τις σφαγές και τα ερείπια του πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να βρουν τρόπο διαφυγής σε άλλες χώρες της Ευρώπης, φτάνουν στην Ελλάδα έχοντας περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε άθλιες συνθήκες, έχοντας ξεπουλήσει τις περιουσίες τους και συχνά έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους στον πόλεμο ή το απάνθρωπο ταξίδι.

Το προσφυγικό πρόβλημα επιδεινώθηκε με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που συνυπέγραψαν η σημερινή Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Αυτή η συμφωνία εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, μέρος των οποίων βρίσκονται και στην περιοχή μας. Όποιος δεν καταδικάζει αυτή τη συμφωνία, ουσιαστικά την αποδέχεται. Η επιβράβευση της επιθετικότητας της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που αποδέχτηκε και η Ελληνική κυβέρνηση, αυξάνουν τους κινδύνους κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης στη Συρία και την περιοχή, περιπλέκουν το Κυπριακό ζήτημα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.

Οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές που άναψαν τη φωτιά του πολέμου, που αποδεδειγμένα εξόπλισαν και χρηματοδότησαν δολοφονικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, τώρα κλείνουν τη στρόφιγγα διαλέγοντας τους απολύτως αναγκαίους για τα μονοπώλιά τους. Πρόσφατο παράδειγμα η Δανία που -σε μια κίνηση τόνωσης της «ενσωμάτωσης» των προσφύγων στην αγορά εργασίας- νομοθετεί ρύθμιση για μισθό στο 1/3 του ισχύοντος για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σήμερα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη χώρα μας έχουν φτάσει τους 50.000 (52.578 6-6-στις 2016), οι οποίοι με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις θα εγκλωβιστούν σε αυτήν. Οι αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό, που συνυπέγραψε η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε να σταματήσουν τα προσφυγικά ρεύματα.

Είναι προκλητική η υποκρισία της κυβέρνησης που κρύβει ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων είναι κοινή απόφαση της ΕΕ και όχι μονομερής ενέργεια των γειτόνων, όπως ισχυρίζεται. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης ελάχιστων προσφύγων σε άλλα κράτη της ΕΕ, δεν αποτελεί λύση. Ούτε είναι λύση για κάθε «επιστροφή» πρόσφυγα από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυτή να στέλνει έναν άλλο, σε χώρα της ΕΕ, μέχρι το όριο των 72.000!

Τέτοια μέτρα θα αυξήσουν το κυνηγητό και την παρανομία, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τους νεκρούς στη Μεσόγειο. Δίνουν το πράσινο φως για σφραγισμένα σύνορα, φράχτες, πλαφόν και διαλογή προσφύγων, μόνιμους καταυλισμούς και αστυνομικά μέτρα καταστολής. Παραβιάζουν τη συνθήκη της Γενεύης του 1951, δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το σχετικό δικαίωμα, επιβάλουν πλαφόν στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου με βάση αυθαίρετες ποσοστώσεις της ΕΕ και αντίθετα με το προσφυγικό δίκαιο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με σχετικό του έγγραφο, ζητά από τις Περιφέρειες και τους Δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία των προσφύγων και την αντιμετώπιση, όπως ισχυρίζεται, έκτακτων αναγκών, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στο είδος των χώρων αυτών, στην ευθύνη λειτουργίας τους, στη χρηματοδότηση και στην προσφερόμενη μέριμνα.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών, δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, πρώην στρατόπεδα κ.ά. που το Υπουργείο θεωρεί κατάλληλους και δημιουργούν συνθήκες καταυλισμού, στοιβάγματος και γκετοποίησης. Πρέπει να είναι ελεύθερα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα αχρησιμοποίητα κτήρια κατάλληλα διασκευασμένα για αξιοπρεπή στέγαση.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων, των Συνθηκών της ΕΕ και της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της FRONTEX, δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να απαντά στις αιτίες του Προσφυγικού αλλά και στις επιπτώσεις από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε το λαό της περιοχής

Να μην πιστέψει ότι μπορεί να δείξουν ευαισθησία για το μεταναστευτικό δράμα, αυτοί που το προκάλεσαν. Να ενισχύσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα για να ανατρέψει τις αποφάσεις και την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που το δημιουργούν.

Να αγωνιστεί για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τις άρχουσες τάξεις των κρατών της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, με εργαλεία τον ISIS και την υποδαύλιση φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών για να αποκρυβούν τα πραγματικά αίτια του πολέμου.

Να σκεφτεί, να φωτίσει και να αντιπαλέψει την αιτία που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια, το ρατσισμό και τα μαζικά κύματα μεταναστών που είναι και παραμένει το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες-μετανάστες, να διεκδικήσει ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Να απομονώσει τους φασίστες και τους ναζιστές που εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους στοχοποιώντας τα θύματα για να ξεπλύνουν τους θύτες.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον καταυλισμό στο Εσκί Καπού

Να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από το ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ σε στεγασμένο χώρο ανθρώπινο και αξιοπρεπή, ανοιχτό και δημόσιο, που θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτόν να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.

Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μητέρες και παιδιά.

Να ενισχυθεί ο Δήμος και με τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά και με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Η δράση τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.

Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

Σχετικά Άρθρα