ΑγροτικάΤελευταία Νέα

Να δώσω στις κότες μου καλαμπόκι ή σιτάρι; (περιμένω σχόλια και από τους «ειδικούς»)

Το καλαμπόκι αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ θρεπτική τροφή για τις κότες μας. Το καλαμπόκι σε αντίθεση με το σιτάρι προσφέρει στις κότες περισσότερα θρεπτικά συστατικά, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι τροφές για νεοσσούς πχ στο φύραμα, φέρουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε αλεύρι καλαμποκιού. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ζωοτροφές , αλλά και στις βρεφικές κρέμες για μωρά που έχουν σαν βάση το αλεύρι καλαμποκιού.

Ταΐζοντας λοιπόν τις κότες με καλαμπόκι , τα αυγά πέρνουν πιο ζωντανό χρώμα. Ο κρόκος παίρνει πιο “βαθύ” πορτοκαλί χρώμα. Οι κότες όταν τρέφονται με ολόκληρο καλαμπόκι, χρειάζονται να έχουν πρόσβαση και σε χώμα- άμμο- μικρές πέτρες έτσι ώστε να τις καταπιούν και να βοηθήσουν στην πέψη των χοντρών σκληρών σπόρων του καλμποκιού.

Εκτροφέας κοτόπουλων στην Ξάνθη μου είπε να αποφεύγω το “σπαστό” καλαμπόκι , διότι μπορεί να τραυματίσει εσωτερικά το πεπτικό σύστημα της κότας. Δεν ξέρω αν στέκει αυτή η πρόταση, αλλά καλό είναι να το αποφεύγουμε το σπαστό καλαμπόκι, και να προτιμούμε ολόκληρο!

Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε πως μια διατροφή μόνο με καλαμπόκι δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των πουλερικών μας. Η πρόσβαση σε φρέσκα χόρτα κλπ είναι πάντα απαραίτητη! Και τα αυγά γίνονται θρεπτικότερα….

 

Σχετικά Άρθρα